Съюзът на Алексей Петров аут от тристранката

Нели Чолашка 25 юли 2012 в 17:13 3291 1

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) с изпълнителен директор Алексей Петров вече не е представителна организация и официално остава извън Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Това реши днес Министерският съвет, който гласува новите представителни работодателски и синдикални организации на база последното преброяване на членската им маса.

ССИ обяви в края на май, че напуска съвета за тристранно сътрудничество заради „полицейщина“ и „непоносима обстановка в страната“. Поводът беше решението на Софийския апелативен съд от 18 май да остави окончателно Алексей Петров зад решетките. 

В тристранката остават синдикатите КНСБ и "Подкрепа, и работодателските организации Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал.

След 4-5 годишно прекъсване в НСТС се завръща и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 

Представителството на ССИ е оспорвано като неотговарящо на критериите за преброяване. OFFNews.bg се опита да се свърже с представители на ССИ, но в офиса им никой не вдигаше и телефонът на почетния председател Теодор Дечев беше изключен.

Преброяване на синдикатите и работодателските организации се прави на всеки четири години, като последното се забави повече от половин година, защото се чакаха промени в Кодекса на труда (приети ноември 2011 г.), с които се завишиха критериите за представителност.

Минималният брой членове за синдикатите се увеличи от 30 хил. на 75 хил., а за работодателите - от 50 хил. на 100 хил.  През юни Конституционният съд отмени завишените изисквания за работодателските организации.

През НСТС минават всички проектозакони и наредби, които касаят пазара на труда, пенсиите и други социални въпроси. Управляващите не са длъжни да приемат предложенията на тристранния съвет, но понякога се съобразяват с тях.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови