Съдийката по "Октопод" разследвана от македонските власти

Юлиан Христов 14 март 2013 в 11:19 2089 4

Румяна Ченалова

Македонските власти са направили поръчка за разпит на съдията от Софийски градски съд Румяна Ченалова. Това съобщи пред журналисти Ясен Тодоров, председател на комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” при ВСС.

Ченалова е председател на съдебния състав, който гледа делото "Октопод", където подсъдим е бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Той отговаря за ръководенето на престъпна група за рекет и изнудване. 

Ясен Тодоров поясни, че срещу съдийката няма повдигнати обвинения. Името й обаче попада в разследване, което я обвързва с източването на 2,5 млн. долара. Според македонските разследващи през януари 2004 г., когато е била адвокат, Ченалова се е възползвала от своите правомощия и е признала от името на дружеството "Македония табак 2000 експорт-импорт" дългове към две компании – швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобни задължения.

Ако Ченалова бъде привлечена в качеството на обвиняем, тя ще бъде отстранена от длъжност. Решението за това дали производството ще продължи или ще бъде прекратено зависи от македонските власти. 

Евентуалното отстраняване на съдийката от длъжност означава делото "Октопод" да стартира отначало. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!