Защо отнеха на зам.-шефа на митниците правото да чете секретни документи

Юлиан Христов 29 август 2013 в 21:04 4939 1

Николай Попов
Николай Попов

Новоназначеният зам.-директор на Агенция "Митници" Николай Попов е с отнет допуск до секретна информация заради опасността от това той да бъде изнудван и защото е укрил факти или е дал невярна информация в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Това се казва в отговор на комисията след запитване на OFFNews.

През седмицата стана ясно, че Попов е назначен на поста си, където отговаря за митническото разузнаване, без да има разрешение за боравене със секретна информация. 

В момента Попов изпълнява ролята на управляващ Агенция "Митници". Тайно назначеният миналата сряда директор на Агенция "Митници" Борислав Борисов излезе в отпуска в петък (само два дни след като пое поста) и определи Попов да го замества.

Очаква се Борисов да се върне на работа в понеделник, а още същия ден или във вторник да бъде сменен с Кирил Желев - бивш зам.-министър на финансите и истинският фаворит за поста. 

От ДКСИ поясняват, че разрешението за достъп до класифицирана информация на Николай Попов е било отнето на 06.11.2009 г. от Главна дирекция „Криминална полиция“. Попов е обжалвал това решение, но през януари 2010 година ДКСИ е потвърдила отнемането. 

Преди това Попов е имал разрешение за едно от най-високите нива на секретност "Строго секретно". Допускът той е получил през 2008 година, докато е бил служител в МВР. При направена повторна проверка през ноември 2009 година, от ДАНС установили, че в първата проверка има пропуски и така не са изпълнени изискванията за надеждност при опазването на държавната тайна. Повторната проверка била проведена по искане на служител по сигурността. До момента обаче остава неясно, какви са съмненията, породили проверката. 

В ДАНС няма постъпило искане за достъп до класифицирана информация от страна на Попов, съобщиха по-късно от агенцията. 

"Към 29 август 2013 г. в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не са постъпили документи за извършване на проучване за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на заместник-директора на Агенция "Митници" Николай Попов. При постъпване на съответното искане в ДАНС, то ще бъде разгледано по предвидената законова процедура", се казва в съобщение на ДАНС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови