За пенсии пари няма, но купуваме стари самолети за 700 милиона

12 декември 2012 в 07:00 7620 25

Един от португалските F16 MLU
Един от португалските F16 MLU

Три дни след като сърцераздирателно премиерът Бойко Борисов обясни, че няма как да се намерят пари за коледни пенсии, кабинетът ще гласува 700 милиона лева за покупка на самолети "втора ръка". 

Скандалната сделка е насрочена като точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет днес.

Тя е абсолютен прецедент в историята, стоящ на ръба на закона. За пръв път при покупка на оръжие на такава стойност няма да се провежда търг. Вместо това правителството ще даде мандат на министъра на отбраната за преговори за реализацията на проект “Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка”. Така военният министър ще преговаря не с производители, а с държави, които предлагат многоцелеви изтребител.

Става въпрос за 8 стари самолета F-16 MLU, от които Португалия иска да се отърве. Според бившия зам.-военен министър Симеон Николов самолетите дори на са втора, а "трета ръка".

Цената на целия пакет, който включва придобиване на самолети, въоръжение, логистична поддръжка и обучение, е до 700 млн. лв., пише в предварителния дневен ред на МС.

Средствата трябва да са разпределени по години от бюджета на министерството в периода до 2020 година, а срокът на доставката на самолета е до 2016 г.

В мотивите към проекторешението е обявено, че закупените самолети трябва да заменят МиГ-21 и СУ-25. Само преди дни се разчу, че още през лятото в пълна тайна 6 от въпросните Су-25 са били продадени за 8 милиона лева. Португалските 8 самолета, които ще купим за 700 милиона лева са почти набори на продадените около 100 пъти по-евтино наши самолети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика