Кога може да се вдигнат ограниченията заради Covid-19 според СЗО

OFFNews 14 април 2020 в 15:17 4028 0

Някои страни обявиха, че са преминали пика в броя заразени и починали от коронавирус и обмислят вдигане на ограниченията за движение във и между населените места. Кога това може да бъде направено? Световната здравна организация разпространи шест критерия за целта:

1. Предаването на заразата трябва да бъде контролирано.

2. Капацитетът на здравната система в страната трябва да позволява тестването, изолирането и лечението на всеки случай и също така тя трябва да е в състояние да проследи всеки от контактните хора на заразените.

3. Рискът от възникването на ново огнище да бъде сведен до минимум в места като здравни служби и домове за грижи към възрастни хора.

4. Превантивните мерки трябва да са налице на работните места, в училищата и на други места, където обичайно се събират хора.

5. Трябва да има управление на риска от "внос" на зараза от чужбина.

6. Общностите трябва да са напълно образовани за проблема, загрижени за справяне с него и снабдени с предпазни средства.

Това са принципните уроци, научени от Китай и Южна Корея за това как по най-добър начин може да се излезе от блокада или ограничения във връзка с пандемията и за това какво трябва да е налице, за да се избегне втора вълна на заразяване, отбелязва Би Би Си и допълва, че едва ли има нация, която може да изпълни и шестте критерия. Въпреки вчерашните нови случаи Китай изглежда добре - почти всички новозаразени са "внесени" от други страни. Южна Корея - която не предприе пълна блокада, а наложи някои ограничения, вкл. затваряне на училищата - проведе масово тестване в началото на взрива. И резултатът от това е много добър контрол на случаите и на предаването на заразата. Страни като Нова Зеландия също биха могли да изпълнят критериите скоро, прогнозира британската медия.

И все пак - въпреки всичко казано - суверенно решение на самите страни е кога да облекчат мерките и какви рискове да поемат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!