ЕС глоби Фейсбук със 110 млн. евро заради сделката с WhatsApp

OFFNews 18 май 2017 в 11:27 2060 0

Антимонополният орган на ЕС глоби компанията Фейсбук със 110 млн. евро заради подадена подвеждаща информация относно сделката за придобиването на чат услугата WhatsApp от гиганта през 2014 година, пише Ройтерс.

Причина за глобата е едно уточнение на Фейсбук, направено преди покупката, че социалната мрежа не може да слее акаунтите и да ги "разпознава". Две години по-късно Марк Зукърбърг прави именно това.

"Комисията откри, че противно на изявлението на Фейсбук от 2014-та, че сливането на акаунти на социалната мрежа с WhatsApp е невъзможно, то още тогава компанията е разполагала с такава технологията", пишат в изявлението си от Европейската комисия, която действа и като антимонополен орган на ЕС.

От Фейсбук коментираха глобата и изявлението на ЕК, казвайки, че подвеждащата документация е била заради "техническа грешка". От Комисията потвърждават също така, че това не е имало пряко влияние върху осъществяването на сделката.

ЕК можеше да глоби Фейсбук с до 1% от дохода на компанията през 2016-та, което се равнява на близо 280 млн. долара, но санкцията е по-ниска, тъй като компанията на Зукърбърг е съдействала за откриването на нарушенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!