Започна проверка по разследването на OFFNews за граничари, замесени в трафик

OFFNews 21 март 2016 в 19:32 6531 8

Започна проверка по разследването на OFFNews за български граничари, замесени в трафик на бежанци.

Тя се извършва по разпореждане на директора на главна дирекция "Гранична полиция".

До момента е установено, че на 29 декември 2015 г. към 2 часа е задържана група от 60 нелегални имигранти без документи за самоличност близо до българо-турската граница, в землището на с. Маточина. 

В хода на проверката ще се изяснят обстоятелствата, свързани с конкретния случай, включително действията на служителите.

По-рано днес публикувахме скандални кадри, от които се вижда участието на български граничари в трафика на бежанци. Записът ни беше предоставен от председателя на легия "Антимафия" Григор Здравков. Кадрите са заснети от гранична охранителна камера в района на Капитан Андреево между гранични пирамиди 289 и 292. Според таймера на камерата, записът е направен между 00:29:13 часа и 01:30:03 часа на 29.12.2015 г.

На кадрите добре личи граничната бразда. Вляво от нея е България, а вдясно е Турция. Добре се вижда как двама души от българската страна изчакват на мястото, през което трябва да минат бежанците.

Самите бежанци се появяват на 7:30 мин от началото на клипа. Три минути по-късно от българска страна се появява трети човек, който минава браздата и отива на турска територия, за да провери дали не са останали още бежанци от колоната.

На 18-ата минута от началото на записа двамата, които чакат на наша територия, вече са на метри от бежанците и внимателно ги оглеждат.

На 23-ата минута от началото на записа колоната от 60 нелегални мигранти минава браздата. Хората от българска страна са на не повече от 50 метра от тях, но не правят нищо.

Двамата каналджии от турска страна на няколко пъти необезпокоявано преминават границата.

Това, което се вижда на записа, се е излъчвало директно в контролния център на гранична полиция и е имало дежурен, чието задължение е било да следи за трафика през границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!