Стотици на протестен марш срещу "модела ЦУМ" (снимки)

OFFNews 23 май 2017 в 18:24 11038 10

Над 300 души се събират в центъра на София на марша в подкрепа на съдебната реформа и срещу статуквото в правосъдната система.

Протестът е организиран от инициативата "Правосъдие за всеки" и минава под наслов: "Няма да мълчим".

Маршът започна пред Народното събрание и се отправя към ЦУМ.

Демонстрантите скандират "Няма да мълчим!" и "Долу Цацаров!".

Движението за автомобили по жълтите павета вече е блокирано.

Сред демонстрантите са Кристиян Таков, Методи Андреев, Петър Славов, Калин Маналов, Методи Лалов.

"Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година", се посочва призива за протеста.

Контраплакати

Тази сутрин София осъмна с контраплакати. В центъра на града са разлепени постери с лика на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той е изобразен като кукла на конци.

Лозан Панов заедно с няколко свои колеги във ВСС поиска разследване на случаите със записите "Двете каки" и срещата на Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Оттогава той е мишена на постоянни нападки, както от мнозинството във ВСС, подкрепящо главния прокурор, така и от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

След като поиска разследване на записите на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева, Панов получи СМС от премиера Бойко Борисов с текст: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме". Няколко минути след като Панов оповести смс-а, Борисов се появи на заседанието на ВСС и обвини Панов в политическа атака.

Панов и Борисов се срещнаха миналата седмица в Министерски съвет. На срещата председателят на ВКС предложи продължаване на дебата за съдебната реформа с нови промени в Конституцията, но идеята му срещна отпора на правителството в лицето на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. Няколко часа по-късно премиерът коментира срещата със шега: "Щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ", след което отново нападна индиректно Панов в политическа атака. Той смята, че когато има междуличностни конфликти между висши магистрати и малки политически партии, които се прилепят като "кърлежи към тях", нищо добро не може да очаква съдебната система.

Снимка: Юлиан Христов - OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

12

Red or Dead

24.05 2017 в 11:09

Моля колегите да не се вълнуват,триенето на коментари е ”съвсем случайно и вероятно е бъг в системата”....
Апропо, по дублиране и ”оправаня на рейтинги по правилата на Йончев”,каквото и да означава това...се обръщайте към...'педер@еЛеноко'...флагманът на БУНАДЯСАЛИТЕ...

42249

11

Denis Rizanov

24.05 2017 в 08:04

Стефане, това негова работа ли е?
Да вземе това да си регистрираме по един ник, например владимирчо йовчевски? Или Old nuclear Clitoral със снимката на изперкалата клинтън?
Тия правила за кого и за какво са?

23293

10

Стефан

24.05 2017 в 05:15

Ми, иди заяви протест срещу подобието си Професор БолкОнски.

21061

5

рамбо

23.05 2017 в 20:00

Щом и Митоди Андреев и Йоло Денев са присъствали значи новината е достойна за CNN

42249

4

Denis Rizanov

23.05 2017 в 19:34

Сред демонстрантите бил Калин Маналов. Браво! Той е пич или поне се опитва да бъде такъв.
Обаче повече ме интересува дали Калин Калпакмчиев е бил сред "демонстрантите"?
Люси Стойков и Марио Николов искат и те да се включат в протеста. Само чакат знак.

42249

3

Denis Rizanov

23.05 2017 в 19:30

Де.ба стиснярите! Никаква креативност! Че и стиснати! Толкова ли не можаха да купят 200 бели тениски по 3лв парчето и да напишат с големи букви на нея "Аз съм лизан" или "брат ми лизан" или какво им там дойде на ум, дето го нямат по принцип.
:)
 
X

Да помогнем на украинските деца!