Протестен марш срещу "модела ЦУМ" ще се проведе в София

OFFNews Последна промяна на 23 май 2017 в 06:52 2640 5

Протестен марш срещу

Марш на граждански организации в подкрепа на съдебната реформа и срещу статуквото в правосъдната система ще се проведе от 18.00 часа в София. Протестът е организиран от инициативата "Правосъдие за всеки" и минава под наслов: "Няма да мълчим".

"Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година", се посочва призива за протеста.

В текста се посочва, че в символ на Висшия съдебен съвет (ВСС) са се превърнали "кървавите агнешки главички" - "еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията". "Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи", се посочва още в текста на призива.

От "Правосъдие за всеки" уточняват, че вече има опит за публично заклеймяване и "може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд, само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на прокурорската воля!"

Посочва се, че главният прокурор "се изявява като самодържец", който не дължи отчет и обяснения на никого. "... а моделът ЦУМ явно е новият символ на паралелната власт".

"Имаме и президент, който явно не мисли, че има проблем в сенчестите контакти на висши магистрати и в заплахите към свободни медии!", се казва още в позицията.

В текста се посочва още:

До края на 2017 г. България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере новия състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд. От тези действия и избори зависи нашето европейско бъдеще, а оттам и бъдещето на нашите деца и внуци!

Не се ли противопоставим сега, оставяме всичко в ръцете на олигархията и сенките на бившата Държавна сигурност, които вече си присвоиха държавата пряко!

Ние, от Инициатива „Правосъдие за всеки“, разбираме, че в настоящата ситуация пътят пред нашите идеи за радикална съдебна реформа е блокиран. Несъмнено същата съдба ще сполети и всяко желание за промяна или съпротива срещу беззаконието в която и да е сфера, ако те засягат интереси на силните на деня.

Затова призоваваме всички свободни граждани и активни граждански организации да се присъединят на 23 май от 18,00 ч. към Гражданския марш за европейско правосъдие. На тази дата е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. На 24-ти май е празникът на писмеността и словото – имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода!
Нека защитим заедно демокрацията, свободата на словото и върховенството на правото. Да потвърдим европейската си принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38250

5

Denis Rizanov

23.05 2017 в 10:24

Списък дарители за Форума, общо събрани 8,594 лв

Антоанета Цонева, Асен Генов, Атанас Чобанов, Атанас Шарков,Георги ХаризановИвет Добромирова,Искрен Кръстев,Мануела Малеева, Мимоза Велков, Николай Стайков, Нели Огнянова,Юлия Берберян...


http://pravosadiezavseki.com/

38250

4

Denis Rizanov

23.05 2017 в 10:12

В крайна сметка какво е Правосъдие за всеки!?
Освен че както разбрахме през годините ВИНАГИ ИЗБИРАТ НЕСЛУЧАЙНИ МЕСТА и НЕСЛУЧАЙНИ ДАТИ.
:)

38250

3

Denis Rizanov

23.05 2017 в 10:08

"автомат Величков
нерегистриран
16 декември 2015, 05:59
2
0
Този Величков беше депутат от СДС9какъв юрист завършил Пловдивски техникум по право?!Проблема на съдебната система е в това че се месят всякакви неуспяли политици,несбъднати адвокати-той ако е адвокат ще е заринат от работа и няма да му се занимава с глупостилНо него го вземат само по Общини и на договори с текущо обслужване,защото бил депутатлСега пък защо в Пловдив-било неслучайнолАма разбира се е неслучайно щото той е от там.А сега отново се обединяват и пръкват всякакви соросоиди-инициатива правосъдии за всеки?!Че кой е отказал на някой съд в България?!Сульо и Пульо се съдят,плюят и реформират-но го правят за да събират дарения и първото е да открият банкови сметчицилТова вече е бизнес за безработни....,опасен за Държавата бизнес..."

38250

2

Denis Rizanov

23.05 2017 в 10:07

"Бившият депутат от ОДС (1997-2001) Велислав Величков бе избран за председател на Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Това се случи в Пловдив на 6 септември - мястото и датата са неслучайно избрани, казаха организаторите."


" В инициативния комитет освен Величков, са още Биляна Гяурова – Вегертседер от Българския институт за правни инициативи, варненската адвокатка Гергана Върбанова, финансистът Деян Василев, предприемачът Искрен Кръстев, Любомир Авджийски от Института за пазарна политика"


38250

1

Denis Rizanov

23.05 2017 в 10:04

"Инициативата „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици."

"Срещнахме се с членовете на инициативата Любомир Авджийски (правен експерт в Института по пазарна икономика и член на "Протестна мрежа"), Велислав Величков (адвокат, експерт по етика към Столичния общински съвет и бивш депутат от ОДС) и Деян Василев (икономист, предприемач и съосновател на портали за финансови сравнения и компания за кредитно посредничество)."