Създават Национален инспекторат по образованието към МС

Ивайло Анев 25 септември 2015 в 11:25 3682 0

Депутатите приеха създаването на Национален инспекторат по образованието към Министерски съвет.

Това стана с приемането на част от текстовете от Закона за предучилищното и училищното образование.

В момента в Министерството на образованието и науката функционират регионални инспекторати по образованието. Според приетите текстове те ще продължат да действат като „регионални управления на образованието“.

Националният инспектора ще е орган за външно инспектиране на детските градини и училищата и ще се управлява от директор, който ще се назначава и освобождава от министър-председателят.

Според промените в закона на всеки 5 години инспекторатът ще трябва да извършва поне по една инспекция на всяка детска градина и всяко училище, като директорът ще трябва да предоставя оценката и насоките от инспекцията на директора на съответното учебно заведение, както и на съответното регионално управление на образованието.

Директорът ще предоставя на министъра на образованието и науката и на Министерския съвет анализ за качеството на образование в инспектираните детски градини и училища.

Устройството и функциите на националния инспекторат ще се определят с правилник, приет от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката. 

По време на дебатите депутатът от ПФ Милен Михов каза, че този инспекторат изземва част от функциите на Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!