Започна проверка на документите за строителство на "Корал"

OFFNews 14 април 2015 в 15:50 4986 2

Започна проверка на документите за строителство на

Снимка “Да запазим Корал”

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие е залято с бетон в седмицата преди Великден.

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) започнаха проверка на документите по инвестиционното предложение за строителство на ваканционно селище в къмпинг "Юг", част от залива "Корал", съобщи БНР. Целта е да се установи законно ли е издадена оценката за въздействие върху околната среда на проекта. Мирослава Петрова от сдружение "Да запазим "Корал" твърди, че в къмпинга незаконно се изливат бетонни плочи върху пясъчни дюни.

"Темата с дюните е много сериозна, кадастърът е изготвен отдавна, никой не го дава, а той трябва да е публичен, ще го изискаме и него по съответния ред. Тогава ще блесне зловещата истина на кого са всъщност имотите - 80 процента дюни, защото от единия джоб излиза Брендо, от другия - Азис. Разбирате ли с какво се борим? Спира се случаят с "Юг", но ще бъде по същия начин разнищен, да се види има ли разрешение за включване към техническа инфраструктура, който е издал този ОВОС, всичко по канален ред", коментира тя.

От сдружението "Да запазим "Корал" съобщиха, че са подали сигнали за застроените дюни на плажа до главния прокурор Сотир Цацаров, в Министерството на регионалното развитие и в Дирекцията за строителен контрол.

Природозащитниците искат да се разследва как е придобита земята на къмпинга и кои са хората от общинската администрация в град Царево, издали разрешително за строеж. Инвеститорът - фирма "Фаворит", има разрешение за строеж на 16 къщи и вече е подготвил няколко бетонни плочи, въпреки че плажът е защитена зона.

През 2013-а година Европейската комисия започна разследване по казуса "Корал" заради разрешенията за строителство.

На къмпинг "Юг" ще бъде построено вилно селище с 16 къщи на площ от 1 200 квадратни метра. Законът е спазен, заяви категорично кметът на община Царево Георги Лапчев.

Искам да кажа, че става въпрос за къмпинг "Юг", който няма нищо общо с "Корал" и след като всички документи преминаха през какви ли не инстанции, всъщност бяха направени всички необходими документи, включително и пред съда. Съдът постанови, че разрешението за строеж е коректно и съответно то влиза в сила, тъй като всички необходими реквизити са налице, така че законът е спазен.

От сдружението "Да запазим "Корал" са изпратили сигнали до МРРБ, главния прокурор и премиера Бойко Борисов. Становището на регионалната инспекция в Бургас дали има констатирано нарушение се очаква до края на деня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!