МЗ за починалото дете в Разград: Не може да се правят консултации по телефона

OFFNews 06 януари 2015 в 11:42 3913 1

Д-р Ваньо Шарков

Тежки нарушения в болницата в Разград откри здравното министерство при проверка след смъртта на 8-годишно дете, изпратено от болницата за операция във Варна заради липсата на детски хирург.

Едно от основните нарушения в случая е консултацията по телефона с дежурния хирург, което е недопустимо при спешни състояния, заяви пред БНР зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Никой не трябва да си помисля да прави консултация, без да извърши консултативен преглед на пациента, който се нуждае от спешна помощ, при това не само за случаи с деца, подчерта той.

Не можем да приемем за нормално да се извършва консултация по телефона. Няма такова понятие „консултация по телефона“, категоричен е Шарков.

Болницата в Разград притежава всички необходими договори за извършване на медицинска дейност в конкретния случай. Затова Етичната комисия към Българския лекарски съюз ще реши дали трябва да се отнемат лекарски права или не, посочи Шарков.

Проверката на Министерството на здравеопазването е установила, че болницата в Разград разполага с два спешни екипа и две линейки. Въпреки това родителите на починалото дете са оставени да търсят помощ в друга болница със собствен транспорт, каза зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!