САЩ удължава престоя на “Тръкстън” в Черно море (видео)

Юлиан Христов 03 април 2014 в 14:43 3190 0

Американският разрушител USS Truxtun, клас Arleigh Burke с 300 екипаж, взе участие в съвместно учение с български и румънски войски в Черно море през март.

Военноморските сили на Съединените щати удължиха срока, в който миноносецът “Тръкстън” ще престои в Черно море.

Заради нестабилната обстановка в Украйна и анексирането на Крим, Пентагонът изпрати шест изтребителя Ф -15 в района на Балтийско море. Още дузина самолети Ф -16 са пристигнали в Полша, за да окажат съдействие при патрула на въздушното пространство над страната.

175 американски морски пехотинци са разпределени в няколко бази в Румъния, след като парламентът одобри искането на САЩ за засилване на военното присъствие в базата „Михаил Когълничану“ край Черно море. Щабът на тези сили е в Испания и присъствието им в Европа е в случай на операции в Африка.

Американският ескадрен миноносец участва през март в съвместни учения на българските и румънските Военноморски сили.

USS Truxtun е част от авионосната корабна група на самолетоносача CVN 77 George H.W. Bush, която навлезе в Средиземно море за участие в учения с партньорите в региона. В групата влизат също така разрушителят USS Roosevelt и крайцера USS Philippine Sea. 

Решението за удължаване престоя на бойния кораб в Черно море идва на фона на призивите за повече присъствие на НАТО на територията на България

Най-важното
Всички новини