За първи път проводник без електрически загуби при над 100 градуса Целзий

Наука ОFFNews 10 март 2015 в 13:34 7422 2

Снимка ЦЕРН

Свръхпроводници, използвани в електромагнитите на Големият адронен колайдер.

Два нови материала със свойства на свръхпроводници са били създадени от изследователи, съобщи сайтът superconductors.org.

Уникалното е, че новите материали могат да провеждат електрически ток без съпротивление и че това е постигнато при много по-висока температура, отколкото досега.

Двата нови свръхпроводници са съставени от сложни химични съединения и достигат това удивително свойство при температура по-висока от стайната температура - 125о С.

Многобройни проверки са потвърдили резултата.

Свръхпроводниците под определена критична температура могат да пренасят електрически ток без никакво съпротивление, т.е. без никакви загуби. Свойството свръхпроводимост е открито преди повече от 100 г., но и до днес интересът към това забележително явление не отслабва. То се използва за много технологични устройства –трансформатори, мотори, генератори и медицинско оборудване.

Огромна пречка за широката употреба на свръхпроводници е, че материалите трябва да бъдат охладени до много ниски температури - близо до абсолютната нула - минус 273 градуса по Целзий. До 2010 г. не се и предполагаше, че свръхпроводимостта е възможна при толкова висока температура. 

В свръхмощните електромагнити в Големия адронен колайдер на ЦЕРН се използват свръхпроводници, изискващи за охлаждането си огромни количества течен азот и хелий.

Досегашните постижения обаче са далеч под сегашния пробив, който разкрива нови примамливи възможности за приложение на свръхпроводимостта.

Повече подробности за това откритие може да прочетете в сайта Наука ОFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!