Програма на Европейската нощ на учените 2019 г.

НаукаOFFNews 27 септември 2019 в 18:52 5559 0

Европейската нощ на учените е най-голямото събитие, което ни дава възможност да се потопим в света на науката по един нестандартен и вълнуващ начин.

То се провежда всяка година едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света.

През 2019 година Европейската нощ на учените ще се проведе на 27 септември, петък, в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Община Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Рожен, Русе, Сливен, Стара Загора, теснолинейката Септември-Добринище.

За всички събития от Нощта на учениет входът е свободен.

Програма в София

Античен комплекс „Сердика“ – централна локация

Под стъкления купол на Ларгото между МС и Президентството

18:00  18:30 Официално откриване

Официално откриване на "Европейска нощ на учените 2019" и обявяване на победителите в конкурсите REFRESH VIDEO, REFRESH VOICES, REFRESH GIRLS и REFRESH TOUCH.

18:00 – 21:30 Магия REFRESH: Щандове с експерименти, демонстрации и опити

  • Институт по молекулярна биология – БАН
    Надникнете в света на молекулярните биолози през обектива на микроскоп, направете микроскопски препарати и проведете собствен експеримент.
  • Институт по астрономия с НАО – БАН
    По случай 100-годишния си юбилей, Международният астрономически съюз (МАС) организира глобалната кампания "Дайте име на екзосвят – МАС100". За всяка държава е отделена една екзопланетна система – научете за „българската“ и участвайте с предложения за нейното име!
  • Институт по астрономия с НАО – БАН 
    Последното пълно слънчево затъмнение се състоя на 2 юли 2019 г. Екип на Института по астрономия пътува до Чили, за да наблюдава слънчевата корона по време на тоталитета. Ще научите за тази вълнуваща експедиция, както и повече за слънчевите затъмнения по света.
  • Институт по астрономия с НАО – БАН 
    Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО - БАН ще разкаже как работи спектралният анализ и поляриметрията и каква информация ни дават за звезди и галактики на милиони светлинни години от нас.
  • Институт по механика – БАН 
    Демонстрации на изследвания в областта на реологията на нанокомпозитите и фини тестове на микро и нано ниво. Ще бъдат показани реални наноматериали и компютърни симулации.
  • Технически университет – София
    Умното използване на съвременните технологии може да улесни сериозно ежедневието ни. Гид в бързопроменящия се свят на технологиите ще бъде Ангел Петков, докторант в Технически университет – София, иноватор, дизайнер, изобретател и автор на патенти.
  • Химикотехнологичен и металургичен университет
    Изследвайте Космоса с Асен Матеев и се опитайте да възпроизведете първите изследвания в една бъдеща марсианска аналитична лаборатория с доц. д-р инж. Андриана Сурлева от Химикотехнологичния и металургичен университет.
  • Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)
    Учените от Националния център по заразни и паразитни болести ще демонстрират основните стъпки в проучването на епидемиите и под формата на игра, ще приложат методите за проучване.
  • Софийска зоологическа градина
    Запознайте се с научноизследователските дейности и проекти в Софийския зоопарк, както и с провежданите там образователни програми и с богатата и разнообразна колекция от над 200 животински вида от цял свят.
  • Детска архитектурна работилница
    Вижте и научете повече за устойчивите архитектурни структури: мост, геодезически купол и арка.
  • Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ)
    Знаем, че геометрия се учи с лист и молив, но по време на Европейската нощ на учените можете да оставите моливите вкъщи! Заедно с учениците от ПЧМГ и малко хартия в ръце, всеки ще може да усети геометрията в нейната елегантност и красота, в математически твърдения и понятия като ъгли, медицентър, транслация, средна отсечка, ротация.
  • Steampowered.team
    Какво е изкуството на технологиите и дизайна? Насладете се на демонстрации на инженерни приложения в ежедневието и на редица образователни и научни приложения.
  • Сдружение Екосистем Юръп
    Представяне на (педагогическите) възможности на науката за намиране на решения за устойчива, здравословна и генерираща ресурси градска среда.
  • Университет за деца
    Демонстрации по природни науки (физика, астрономия, химия, биология), инженерна роботика и 3D принтиране (контролери, електроника и др.). Присъстващите ще могат да сглобят малка ракета подводница, изработена на 3D принтер, ще наблюдават различни електронни и робо-установки и ще могат да ги подкарат и научат как работят.
  • Частно начално училище Izzi Science for Kids
    Никога не си прекалено малък, за да правиш научни експерименти в истинска лаборатория. Това ще покажат учители и ученици от Izzi Science for Kids. Те ще демонстрират различните свойства на водата с атрактивни водни кули, цветни експерименти и кристали. Ще покажат и изобретението си – магическата магнитна прахосмукачка.
  • Европейски кът
    В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите "Мария Склодовска-Кюри", и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

Програмата в София включва още:

Локация: Медицински университет – София

Медицински факултет, ул. „Здраве“ 2

17:00-17:30

Наука в града REFRESH:

Тайните на гените и как да стигнем до тях

Какво представляват нашите гени и целият геном? Как можем да ги изследваме? Каква информация ни дават за нашето здраве, болести и произход?

Кратки презентации на тема геномика и генетика от водещи учени, преподаватели и млади учени от Центъра по молекулна медицина в Медицинския факултет в МУ-София.

 

17:00-20:30

Наука в града REFRESH:

Детски кът

Занимания за деца – рисуване и моделиране на тема: „Деца и родители, клетки и ДНК“. Ще има награди за най-добра рисунка и модел.

17:30-18:30

Наука в града REFRESH:

Генетична викторина

Какво знаете за генетиката и човешкия геном? Какво е общото между градинския грах и човека? Колко са общите гени между човека и шимпанзето и много други интересни въпроси.

 

18:30-20:00

Лаборатория REFRESH:

Технологии за изследване на гени, белтъци и други метаболити

Обиколка и демонстрации на техники от млади учени в лабораториите по геномика, следващо поколение секвениране, микрочипов анализ, метаболомика, анализ на биоактивни вещества, протеомика и клетъчни култури.

 

20:00-20:30

Наука в града REFRESH:

Викторина: „Защо децата приличат на родителите си?“

Награди за най-оригинален отговор на въпроса.

 

20:00-20:30

REFRESH кафене:

Биобанките и персонализираната медицина

Какво представляват биобанките? Какво, как и колко дълго могат да бъдат съхранявани за изследване? Ролята на биобанките за персонализираната медицина и популационните проучвания. Чия собственост са нашите ДНК и генетични данни и как да ги опазим?

Дискусия с участието на водещи учени, студенти и гости.

 

Европейски кът

  

Локация: Технически университет – София

бул. „Климент Охридски“ 8, Библиотечно-информационен център и пространството между блок 1 (Ректорат) и блок 2

16:00-16:30

Наука в града REFRESH:

Демонстрация на дронове

Дроновете все по-често участват в нашия живот и в редица случаи имат благоприятен ефект върху ежедневието, безопасността и други приложения. По време на събитията на Европейска нощ на учените, екипи от Транспортен факултет на ТУ – София ще имат удоволствието да демонстрират разработки на дронове и тяхното приложение.

 

16:30-17:30

REFRESH кафене:

Дигитална трансформация

Дигитализацията в съвременния свят има отражение върху социалния и икономическия живот на обществото, като подобрява устойчивостта на услугите и стоките, които ползва, създава повече работни места и оказва ефект върху достъпа до все повече бизнес сектори. Наред с това обаче се появяват въпроси за нейната безопасност и вредите, до които би могла да доведе. Какво ще бъде развитието й през следващите години и как хората ще се променят спрямо нея?

 

17:00-20:00

Магия REFRESH:

Щанд „Студентски иновационен хъб“

Представяне и обсъждане на иновативни разработки на студенти и техните ръководители в ТУ – София.

 

17:00-20:00

Наука в града REFRESH:

Дигитална програма

Прожекция на филм „Технически университет – София инженерни и иновативни решения за бизнеса и хората“ и видео на тема „Учен на път и каква е връзката между науката и пътешествията“ на екраните в университета.

 

17:00-20:00

Лаборатория REFRESH:

Нощ на отворени врати

Обиколка и демонстрации в следните лаборатории:

  • Лаборатория „Дигитално изграждане на импланти“, бл. 3, № 3113;
  • Лаборатория „Виртуална реалност“, бл. 3, № 3109;
  • Лаборатории „CAD/CAM/CAE в индустрията“ и „Бързо прототипиране“, бл. 3, № 3119;
  • Лаборатория „Индустриални информационни системи“, бл. 3, № 3216;
  • Лаборатория „Трибология“, бл. 3, № 3125;
  • Лаборатория „Микро електромеханични системи (МЕМС)“, бл. 4, № 4213.

 

17:30-18:30

Магия REFRESH:

Конферентна зала на МТФ, фоайе МТФ

Редене на куб Рубик

Представяне на различни техники и т. нар. пространствено мислене при сглобяване на кубчето на Рубик, различните разновидности пъзели, които са одобрени за официални дисциплини от World Cube Association (WCA) и други. Ще се проведе и демонстрация на някои от официално признатите дисциплини от WCA – 3x3x3.

 

18:30-19:30

Магия REFRESH:

Демонстрации по химия в ТУ – София

Химията предлага едни от най-атрактивните и визуални демонстрации на принципите си. Д-р Божидар Стефанов от катедра „Химия“ към Факултет по електронна техника и технологии ще покаже някои от тях.

 

Европейски кът

 

Локация: Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

Събитията ще се проведат в градината пред Ректората на МГУ „Св. Иван Рилски“

16:00-18:00

Наука в града REFRESH:

Официално откриване

Награждаване на участниците от проведения конкурс „Богатствата на Земята и човешкият прогрес – 2019“.

 

16:00-18:00

Наука в града REFRESH:

Живата eнергия

Получаването на енергия от отпадъци чрез производство на биогаз, енергията от микроводораслите за добив на биогорива и електроенергията от биогоривни клетки са реална алтернатива за енергията на бъдещето. Научете повече от преподаватели, докторанти и студенти от катедра „Инженерна геоекология“.

 

16:00-18:00

Магия REFRESH:

Научно казино КОСМОС

Петото издание на този увлекателен образователен формат акцентира върху космическата и спътниковата геодезия. Заложете знанията си за спътниците от системите GPS, GLONASS, COPERNICUS, HIPPARCOS и други, отговорете на въпроси и спечелете космически награди. Открийте спътника на небето чрез интерактивната онлайн платформа и мултимедия, вижте космически снимки с висока резолюция или уловете сигнал чрез осигурен професионален GPS приемник. Залаганията ще се извършват върху истинска рулетка (реквизит на Киноцентъра в Бояна).

Събитието е част от честванията по повод 100годишнината на Международния астрономически съюз.

 

16:00-18:00

Магия REFRESH:

Чудесата на физиката

Любопитни ли сте как работи светът около вас? Приложете своите познания за физичните закони и явления, за да обясните принципа на действие на демонстрираните уреди и устройства. Участващи учени: доц. д-р Пламен Савов и доц. д-р Майя Вацкичева.

 

16:00-18:00

Магия REFRESH:

Съвременните алхимици

Потопете се във вълшебния свят на химията и разкрийте тайните на алхимиците и философския камък. Насладете се на избрани химични експерименти, които ще внесат много цвят и настроение и ще запалят искрата на любопитството както у малки, така и у големи. Участващи учени: гл. ас. д-р Господинка Гичева и гл. ас. д-р Любомир Джерахов.

 

16:00-18:00

Наука в града REFRESH:

Нощ с науки за Земята

България е един геоложки музей на открито. На малката ѝ територия се разкриват всички разновидности на магмените, седиментните и метаморфните скали с възраст от Протерозоя до днес. Музеят по геология и палеонтология е събрал част от това разнообразие, което включва вкаменелости от отдавна изчезнали видове и родове, артефакти от глобални катастрофи, като например „метеоритът убил динозаврите“, и богато илюстрирани витрини с безброй образци от всички континенти на света. Участващ учен: проф. дгн Димитър Синьовски.

 

16:00-18:00

Магия REFRESH:

Демонстрация на ефектни експлозии

Подгответе се за пиротехническо шоу в двора на университета, водено от световно име в тази област – д-р инж. Петър Шишков. Събитието ще включва имитационни взривявания на заряди върху различни модели, както и безопасна демонстрация на въздействието на взрива с помощта на специални ефекти.

 

16:00-18:00

Наука в града REFRESH:

Мини футбол

За любителите на минифутбола и стрийтбола ще бъде организирана демонстрация на приложението на пирамидално-състезателния метод в спорта, водена от проф. Йордан Иванов и преподаватели от катедра „Физическо възпитание и спорт“.

 

16:00-18:00

Наука в града REFRESH:

Професия газов инженер

Демонстрация на газова горелка с пламък във формата на цвете за символизиране на екогоривото, както и демонстрация на производство на енергия от възобновяеми източници (фотоволтаици и горивни клетки). С участието на преподаватели от катедра „Сондиране, добив и транспортиране на нефт и газ“.

 

17:00-20:00

Магия REFRESH:

Из минните обекти без каска

Разходете се из минните обекти в двора на университета. Каним ви на разходка, където ваша каска за безопасност ще бъдат очилата за виртуална реалност. Разгледайте открити рудници от птичи поглед или научете повече за инженерните дейности под земната повърхност. За по-пълно потапяне, облечете работен гащеризон и гумени ботуши.

Подходящо за деца над 12-годишна възраст.

 

Европейски кът

 

Локация: Химикотехнологичен и металургичен университет

16:00-20:00

Наука в града REFRESH:

Сграда А, Център по водородни технологии

Възобновяеми енергии и материали на бъдещето

Посетителите ще се докоснат до изследователска апаратура от последно поколение, ще експериментират и научат повече за зелените технологии и възобновяемите енергийни източници. Всеки проявил интерес ще може да управлява реални инсталации за производство, съхранение и приложение на водород за генериране на чиста електроенергия в горивни клетки. С участието на проф. Мартин Божинов.

 

16:00-20:00

Магия REFRESH:

Сграда А, фоайе зала 201

Светът на цветните стъкла

Потопете се в магията на стъклата, за да разберете повече за приложението, начините за производство и оцветяването им.

 

16:00-20:00

Наука в града REFRESH:

Сграда А, фоайе зала 201

Да отглеждаме здравословно аквариума рибка

Ще бъде демонстриран начин за определяне на качеството на водата в аквариум за рибки в домашни условия.

 

16:00-20:00

Наука в града REFRESH:

Сграда А, фоайе зала 201

Периодичната таблица в храните ни

Ще бъдат представени методи за определяне на отделни химични елементи и киселинност (pH) в различни храни.

 

16:00-20:00

Магия REFRESH:

Магнитна левитация на свръхпроводим керамичен материал

Ще бъде наблюдавана магнитна левитация на свръхпроводим керамичен материал при охлаждане с течен азот. Този ефект стои в основата на създаване на свръхбързите влакове на магнитна възглавница – MAGLEV, движещи се със скорост над 500 км/ч.

 

Европейски кът

 

Локация: Астрономическа обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“

18:00-22:00

Магия REFRESH:

София поглежда към звездите

Представяне на дейността на катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и откритията на българските астрономи, работещи в нея, чрез разнообразни научнопопулярни лекции. Астрономически наблюдения (при ясно време) на интересни обекти от звездното небе с най-стария действащ телескоп на постоянен фундамент в България.

 

Локация: Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

11:00-17:00

Наука в града REFRESH:

Биофест 2019

Биологическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се включва в Европейска нощ на учените 2019 чрез честване на третото издание на своя Биофест. Посетителите ще се впуснат в пътешествия из дебрите на науката, където ще проследят разнообразни отпечатъци, които микроорганизмите, растенията, животните и хората оставят. Учените ще изготвят интерактивни зони за презентации, демонстрации и разговори. Начинаещите изследователи ще научат интересни факти и съберат печати за доказване на своите открития.

 

Локация: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН

18:00-22:00

Наука в града REFRESH:

Експозиционната площ на втория етаж на музея

Изложба „Времена и хора: Живите традиции на България“

Изложбата представя културите на различни етнически и религиозни общности в България и на българските мигрантски общности по света, както и регионалното многообразие на форми, естетика, символика и технология. Проследени са културните традиции от края на XIX век до наши дни, като са включени техните селски и градски варианти.

 

18:00-22:00

Наука в града REFRESH:

Фоайето на музея (между първия и втория етаж)

Пазители на времето – как работи музеят

Проектът разглежда трите основни дейности на един музей – да събира, пази и показва, за да предложи на посетителите поглед върху работата на Националния етнографски музей.

 

19:00-21:00

Магия REFRESH:

Събитието ще се проведе в Образователния център на Националния етнографски музей.

Детска театрална импровизация с екипа на организация „Таратанци“

Всяко дете избира кой герой да бъде, сглобява облеклото си от минимални ресурси, получава реплики и, когато преживяването започне, бива напътствано от екипа как да действа. От слушател, детето се превръща в главно действащо лице. Не е необходима предварителна подготовка, но е необходимо предварително записване на имейл адрес: [email protected] с името и годините на детето.

 

19:00-21:00

Магия REFRESH:

Събитието ще се проведе в Огледалната зала (експозицията на втория етаж).

Кукли за малки и големи

Децата и техните родители ще могат да изработят кукли (20 см.) в традиционна носия, женска или мъжка, с подръчни материали (плат, памук, клечки и конец) по идея на Ателие „СедянкаТА“.

 

Наука в града REFRESH:

Серия от кратки презентации в две зали на Института

Зала 11 (етаж 1):

  • 19:00-19:15

Слугинството в България – исторически форми и съвременни проявления

Как се появява и развива слугинството в България? Придобило широка популярност под влияние на икономически фактори, тази форма на женска трудова мобилност заема важно място в общественото развитие, като се превръща в своеобразен „мост“ за обмен на културни стереотипи в общността. Представя: докторант Ния Спасова (ИЕФЕМ – БАН).

 

  • 19:15-19:30

Носиите от Софийско и тяхната художествена и семантична стойност

Анелия Милушева от катедра „Етнология“ при СУ „Св. Климент Охридски“ разказва за местните разновидности на народната носия и обръща особено внимание на художествената и семантична стойност на шопската носия и отделните й елементи.

 

  • 19:30-19:45

Женски обредни практики в славянските култури – между традициите и съвременността

Райна Джурова-Рождественска (ИЕФЕМ – БАН) представя своето изследване върху традиционни и съвременни модели на женски ритуални практики и извода дали те се съхранили, макар и в трансформиран вид.

 

  • 19:45-20:00

Алтернативен модел на живот в постмодерна селска среда. Миграция към селата в ЕС

Защо хора в активна икономическа възраст (25-50 години) изоставят живота си в големия град и се местят на село? Какви са преимуществата на селската пред градската среда, от една страна и какви очаквани и неочаквани трудности срещат преселниците? Отговорите и анализът се основават на продължаващо включено наблюдение в 4 типа съвременни села – урбанизирани, запустяващи, живи и екоселища.

 

  • 20:00-20:15

Отражения на социалната действителност в детските игри през втората половина на ХХ век

ХХ век е белязан от динамични промени във всички сфери на обществения живот – икономически, политически, военни, демографски, културни и технологични. Децата стават преки свидетели и участници в тези процеси. Докторантът Надежда Иванова от катедра „Етнология“ при СУ „Св. Климент Охридски“ разглежда как различните аспекти от заобикалящата среда намират отражение в игрите на децата от втората половина на миналия век.

 

  • 20:15-20:30

Детството в България в извънсемейните групови форми на социализация през XX-ти век

Целта на изследването на Радина Раденкова (ИЕФЕМ – БАН) е да се съберат, систематизират, анализират и представят различни по тип данни за детските летовища (колонии, лагери), в които е протичало част от свободното време на българските деца през ХХ в. Темата дава яснота върху ролята на свободното време за развитието на човек и начините за изграждане на автономна личност в рамките на групата.

 

  • 20:30-20:45

Групи по интереси и малки общности в града

Обучението по народни танци от години се радва на голям интерес. Защо хората са отдадени толкова много на своето хоби, какво им дават народните танци и как се променя общуването в танцовия състав – това са само част от въпросите, които си задава етнологът докторант Юлия Попчева.

 

Зала 19 (етаж 2):

  • 19:00-19:15

„Преди и след“ – реставрация в музея

Гергана Байкушева разглежда работата над експонатите, преди да бъдат поставени в експозиция, и разкрива любопитни факти за професията реставратор в музей.

 

  • 19:15-19:30

Локални бедствия и качество на живот

Днес обществените и хуманитарни науки все повече търсят научни решения за превенция и преодоляване на бедствия. Доц. д-р Еля Цанева представя резултатите от изследователския и научен проект „Локални бедствия и качество на живот: Културни стратегии в преодоляване на природни, технологични и биологични катастрофи“, който се разработва от екип етнолози на ИЕФЕМ – БАН.

 

  • 19:30-19:45

Културна интеграция и адаптация на имигрантите в България

Доц. д-р Мила Маева поглежда към проект, насочен върху установилите се в страната имигранти в периода след 2007 г. Научният екип зад проекта цели да проучи развитието и проблемите на съвременните имигрантски общности в страната и да изготви програма за тяхното етнокултурно и социално приобщаване.

 

  • 19:45-20:00

„Българска етнография“ онлайн

Поглед към новия сайт на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Онлайн съдържанието представя българската етнография в нейното многообразие: празници, вярвания, храна, облекло, социо-нормативна култура, етнографски групи и други. Информацията е групирана в над 200 научно-популярни статии, чиито автори са 50 специалисти от Института, както и експерти от други научни звена.

 

  • 20:00-20:15

Котленският килим – умението да твориш красота

Вера Таскова, уредник в Исторически музей – Котел, проследява историческите предпоставки, творческия процес и развитието на композиционните особености и естетическата стойност на котленския килим.

 

  • 20:15-20:30

Древни символи в орнаменти на котленския килим

Символът на кръста и кръста по диагоналите е характерен за котленския килим. Символът шестолъча звезда представлява два вплетени равностранни триъгълника – един с връх към Космоса и друг с връх към Земята. Проф. дан арх. Маргарита Харбова разказва защо ако успеем да „разчетем“ древните символи в котленския килим, можем да открием мястото им в съвременния свят.

 

  • 20:30-20:45

Документално наследство на протестантските общности в България

Какво е документалното културно наследство на традиционните протестантски общности в България? Гл. ас. д-р Магдалена Славкова изследва снимков и архивен материал, предоставен от различни протестантски църкви и общества (конгрешани, методисти, баптисти, адвентисти и петдесятни).

 

  • 20:45-21:00

Кой създава и кой ползва дантела

Гл. ас. д-р Ива Кюркчиева представя дейността на неформална група „СедянкаТА“ през призмата на реализираната между 7 февруари и 20 май 2019 г. в ИЕФЕМ – БАН изложба „Кой създава и кой използва дантела“.

 

  • 21:00-21:15

Дантелата: културни технологии и социални практики

Бистра Писанчева, докторант от Факултета по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски”, поглежда към своето изследване върху мотивацията за правене, употреба и колекциониране на дантелата в нашата съвременност.

 

  • 21:15-21:30

Народните танци – спорт, забавление или завръщане към традиционната българска култура

Видео-интервюта, които изследват въпроси като: „Защо започнах да танцувам народни танци?“, „Какво ми дават танците?“, „Промениха ли нещо в ежедневието и мисленето ми?“ и други.

 

  • 21:30-21:45

Представяне на Академично етноложко сдружение – СУ

Екипът на Академично етноложко сдружение – СУ ще запознае посетителите със своята дейност.

 

Локация: АгроБиоИнститут – ССА

17:00-24:00

Наука в града REFRESH:

Презентации, опитни постановки и демонстрации, свързани с една от основните теми на Европейска нощ на учените 2019 – наука и култура и подтемите:

  • царството на растенията – богатство от цветове и форми;
  • растения и изкуство;
  • бобовите растения – мощен източник на протеин.

 

17:00-21:00

Магия REFRESH:

Зала на АБИ

Арт-студио Лили

Ще бъдат предоставени разнообразни материали за изработване на картички, рисунки апликации за най-малките посетители, за да развихрят въображението си и представят своето виждане за вълшебството на растенията.

 

17:00-24:00

Магия REFRESH:

Изложба – конкурси REFRESH

Изложба на рисунки, есета и мултимедийно представяне на участниците в конкурсите REFRESH.

 

18:00-18:45

Наука в града REFRESH:

Представяне на Центъра за приложни изследвания и иновации

Кирил Петков, създател на Центъра за приложни изследвания и иновации, ще разкаже за мисията и работата на Центъра. Лекцията е подходяща за широка публика.

 

19:00-20:00

REFRESH кафене:

Зала на ГЦ

Съвременната българската кухня – традиция или мода

Дискусия, която ще бъде водена от модератор, а участници ще бъдат всички присъстващи.

 

20:00-20:30

Наука в града REFRESH:

Фоайе АБИ

Награждаване на победителите в конкурсите обявени от АБИ

Награждаване и връчване на сертификати на победители в конкурсите REFRESH.

 

21:00-21:30

Магия REFRESH:

Фоайе АБИ

Забавна викторина за посетители от различни възрасти.

 

 

Локация: Национална спортна академия „Васил Левски“

18:00-18:30

Наука в града REFRESH:

Официално откриване с приветствие от представители на ректорското ръководство на НСА „Васил Левски“, както и официални гости на събитието.

 

18:30-20:30

Наука в града REFRESH:

Приложната наука в спорта

В различните части на стадиона/ мултифункционална зала на НСА ще бъдат разположени станции, където ще бъдат представени апаратури за изследване.

 

18:30-20:30

Магия REFRESH:

Наука и спорт

Научната част от програмата на НСА „Васил Левски“ включва следните активности:

 

  • автомобилна безопасност

Демонстрация на особеностите на безопасност при возене или шофиране на автомобил, демонстрирано нагледно с автомобил, който се върти по хоризонталната си ос на 360 градуса и специална рампа със седалка за демонстрация на поведението на пътниците при рязко спиране на автомобила. Демонстрацията ще бъде водена от многократния рали шампион на България Димитър Илиев;

 

  • бойни техники

Ще бъдат демонстрирани бойни техники от таекуондо и карате върху специална апаратура със сензори за отчитане на силата на удара. Участниците ще имат възможност да изпробват силата на своя удар;

 

  • лека атлетика

Ще бъдат измервани функционалните параметри преди, по време и след конкретния вид бягане: 100 метра, 200 метра и 400 метра;

 

  • фехтовка

Ще бъде демонстрирана апаратура за отчитане на точността на попадението върху електронна мишена, като участниците ще могат да пробват точността си с рапира и шпага;

 

  • футбол

Ще бъде демонстрирана GPS-система за проследяване на изминатото разстояние по време на игра, пулсова честота и натоварване;

 

  • гребане

Чрез гребни ергометри и специализиран софтуер за състезания, участниците ще имат възможност да покрият разстоянието от 2000 метра, като междувременно ще виждат изминатата дистанция на своята „лодка“ на екрана пред себе си. Апаратура ще показва нивото на натоварването по време и след гребните усилия;

 

  • акробатика и скейтборд

Ще бъде представен специализиран софтуер за биомеханичен анализ на движенията. При изпълнение на различни упражнения от акробатиката и скейтборд скокове, чрез специализирания софтуер и посредством датчици, ще бъде направена демонстрация за отчитане на общия център на тежестта и как той се променя в хода на изпълняваното движение;

 

  • спортна психология

Чрез компютъризирани психологически тестове за изследване на психомоторните реакции, участниците ще бъдат тествани за бързина на сензомоторна реакция чрез реакциомер, честота на движенията чрез тепинг тест, свойствата на вниманието чрез Таблици на Шулте и оперативното мислене чрез тест Тройка.

 

20:30-21:00

За най-активно представилите се участници ще има награди. За закриване на събитието са предвидени народни танци, които са чудесен начин за поддържане физическата активност, както и Зумба флашмоб със флуоресцентни елементи.

 

Европейски кът

 

Локация: Национален природонаучен музей при БАН

18:00-19:00

REFRESH кафене:

Фоайе, етаж 1

Пещерна кухня/CAVE-kitchen (презентация с игри и демонстрации)

Ако винаги сте „знаели“, че по нашите земи хората открай време ядат боб чорба, шопска салата или пълнени чушки, заповядайте в нашата пещерна кухня! Доц. д-р Николай Симов и д-р Надежда Карастоянова от НПМ-БАН ще разкажат с какво са се хранили нашите предци и ще ви представят историята на основните хранителни продукти с игри и демонстрации на някои от техниките за обработката им.

 

18:00-20:30

Наука в града REFRESH:

Зала Птици, етаж 2

„Петъкът на FSC“ с WWF България

Заедно с WWF България ще отбележим „Петъкът на FSC“ – денят, посветен на горите и отговорното отношение към тях. Ще научите какво означава абревиатурата FSC и кога една гора става сертифицирана. С очилата за виртуална реалност, старите гори ще оживеят около вас, а чрез изложбата „С грижа за гората“ ще имате възможност да надникнете в чудния свят на горите и да опознаете работата на организацията WWF. За малките посетители ще има подходящи занимания и още изненади.

Изложбата „С грижа за гората“ ще продължи до 15 октомври 2019 г.

 

18:00-22:00

Наука в града REFRESH:

Зала Левентис

Интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска“

Интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска“ на Българското дружество за защита на птиците проследява прелетния път на червеногушата гъска, за да запознае посетителите с проблемите, които видът среща по пътя си и начините за опазването му. Изложбата включва интерактивни и игрови елементи, които имат за цел да ангажират емоционално публиката с опазването на червеногушата гъска. Чрез виртуално преживяване е представено как безпокойството, причинено от ловци и нетипични шумове на местата за хранене, застрашава миграцията на гъската. Експозицията е подходяща за всички възрасти, тъй като е едновременно информативна и забавна и представя малко известни факти с научнопопулярен подход. 

 

19:00-19:45

Магия REFRESH:

Фоайе, етаж 1

Херпето-логично

Науката херпетология се занимава с две много различни групи животни – едните са тясно свързани с водната среда, необходима им за размножаването, докато другите са напълно независими от нея – притежатели на суха и люспеста кожа и яйца с обвивка, което им дава възможност да завземат най-разнообразни местообитания. От древността до днес и едните, и другите будят различни чувства у хората – от страх до възхищение, а разнообразието им е внушително.

Емилия Вачева, изследовател в НПМ-БАН ще разкаже за техните навици, какви видове има в България, къде се срещат и имат ли основания нашите страхове.

 

19:00-21:00

Наука в града REFRESH:

Зала Риби, етаж 2

ДИНО-пленер с T. Rex

Можем ли наистина да разберем как са изглеждали динозаврите само по вкаменените им останки? Как учените днес успяват да извлекат информация за формата и размерите на едно животно по костите, които намират, да определят дали е имало люспи или пера, рога, копита или шипове.

В своята презентация докторантът на НПМ-БАН – палеонтологът и палеоартист Владимир Николов ще разкаже и покаже как прилага научния подход при рисуването на динозаврите. Под ръководството на Владимир, всеки участник в уъркшопа ще може да нарисува най-популярния хищен динозавър, краля сред динозаврите – Тиранозавър Рекс (Tyrannosaurus Rex) и то такъв, какъвто го вижда съвременната наука.

Събитието е подходящо за деца над 12 години и възрастни.

 

Локация: Национален политехнически музей

18:00-22:00

Наука в града REFRESH:

Нощ на отворени врати
Приказка без край в Европейска нощ на учените в музея. Свободен достъп до експозицията в Националния политехнически музей и дискусии с музейните специалисти. 

 

18:30-19:30

Наука в града REFRESH:

Български студенти по архитектура в немските технически университети от първата половина на ХХ век

Ще бъдат представени проучванията на Теодор Караколев и Васил Макаринов (фондация „Български архитектурен модернизъм“), проведени в последната година в Мюнхен, Берлин и Дрезден. Ще бъдат обобщени художествените течения в първата половина на ХХ век в Германия и ще се обсъди тяхното влияние върху формирането на пластическия език на междувоенната архитектура на България.

 

Локация: София Тех Парк

Събитията ще се проведат в Иновационен форум „Джон Атанасов“

17:30-22:00

Магия REFRESH:

Щандове с демонстрации, експерименти, лекции и игри

Щандове на комплекс „Биофарма“, Лаборатория за високопроизводителни изчисления, Лабораторията по виртуална и разширена реалност, Лаборатория по биоинформатика „Биоинфотех“, Лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“, както и на партньорите на София Тех Парк – Инициатива Sat-1, ДНК (Детски научен клас), Drone Arena и други.

 

Лаборатория REFRESH:

В рамките на Европейска нощ на учените 2019, учените в лабораториите на София Тех Парк ще изнесат серия от презентации: 

  • 18:30-19:00

Разработване на нови ефективни антитуберкулозни съединения чрез трансформации на природни продукти

Презентация на In vitro лаборатория за оценка на биологичната активност и токсичност – гл.ас. д-р Виолета Вълчева.

 

  • 19:00-19:30

От 4G към 5G мобилни комуникации. Ще има ли 6G?

Презентация на лаборатория „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ – проф. Владимир Пулков.

 

  • 19:30-20:00

Разработка на VR и AR приложения или как образованието може да е забавно

Презентация на Лаборатория по виртуална и разширена реалност – Ралица Станчева и Михаил Злачев.

 

  • 20:00-20:30

Микро- и наноелектроника – поглед напред

Презентация на МИНОЛаб – доц. Георги Ангелов.

 

  • 20:30-21:00

Научи как със суперкомпютър да извличаш интелигентно злато от данни

Презентация на Лаборатория за високопроизводителни изчисления – проф. Ана Пройкова.

 

  • 21:00-21:30

Валидация на прототипи

Презентация на Лаборатория по 3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти – гл.ас. д-р Явор Софронов.

 

  • 21:30-22:00

Въведение и приложение на апарата на изкуствения интелект и невронни мрежи

Презентация на лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ –  доц. Георги Ценов.

 

  • 22:00-22:30

Зелени технологии за развитие на синя икономика

Презентация на Лаборатория по биоинформатика „Биоинфотех“ – гл. ас. д-р Борис Киров.

 

 

Локация: ТехноМеджикЛенд

София Тех Парк, сграда Експериментариум

19:00-22:00

Наука в града REFRESH:

Тема: Есен

Посетителите на ТехноМеджикЛенд ще се запознаят с науката зад явленията в природата, които се наблюдават през есента, ще намерят отговор на въпроса защо листата на дърветата променят цвета си, какво се случва в организма на хората и животните. А в края на вечерта, зрението, слухът и обонянието им ще бъдат провокирани със зрелищни химически опити, свързани изцяло с „огън и жупел“. Информация за начините на регистрация и подробности за програмата могат да се намерят на www.technomagicland.com от началото на месец септември.

 

Локация: Музейко

16:00-18:00

Наука в града REFRESH

Отворени врати в музея

Детски научен център „Музейко“ отваря врати от 16:00 до 18:00 часа за малките любители на науката.

 

Локация: MOVE.BG

ул. „Сердика“ 20

17:00-18:00

REFRESH кафене:

Етаж 1

Цената на олимпийските медали

Среща с най-младите учени преди техните големи научни открития.

 

17:00-18:00

Наука в града REFRESH:

Етаж 3

Средновековните замъци по българските земи

Доц. дин. Николай Овчаров (Национален археологически институт с музей към БАН) ще ви въведе в чудния свят на българската средновековна история с разкази за замъците по българските земи и техните господари.

 

17:00-24:00

Магия REFRESH:

Етаж 1

Изкуство от микроорганизми

Изложба на агар арт рисунки с микроорганизми върху хранителна среда, изготвени от участници в конкурса на Агар Арт, организиран от сп. „Българска наука“ и Ридаком.

 

18:30-19:30

Наука в града REFRESH:

Етаж 3

Българските възрожденски предприемачи

д-р Боряна Антонова-Голева (Институт за исторически изследвания – БАН) разказва за българските възрожденски предприемачи и техните мрежи, благодарение на които България се превръща в част от европейската цивилизация.

 

18:30-20:00

Наука в града REFRESH:

Етаж 1

Прожекция на филма „Полярни изследователи“

Разказ за последната българска експедиция на Антарктида, тайните на най-голямата лаборатория и историите, които ледът пази. Последваща дискусия с автора на филма – Мария Чернева.

 

20:00-21:00

Наука в града REFRESH:

Етаж 3

Ролята на гражданите в науката

Как можем да правим наука без да сме учени? – разказва Петър Теодосиев от БГ Наука.

 

20:30-21:30

Магия REFRESH:

Етаж 1

Химикът – гръм и трясък

Изумителни химични реакции, Менделеева таблица, пушек – какви ли магии ни очакват в септемврийската нощ? Представя: д-р Божидар Стефанов, Технически университет – София.

 

20:30-21:30

Наука в града REFRESH:

Етаж 1

Теория на хаоса в природата и около нас

Каква илюзия е имал Нютон? Каква сила носят на пръв поглед незначителни явления? Какво твърди една от най-важните теории на нашето време? Дилян Христов дава примери за теория на хаоса при животните, капещите чешми, турболенцията и прогнозата за времето.

 

21:00-22:00

Магия REFRESH:

Лов на научни съкровища

Впуснете се в търсене на отговори, преследване на загадки и грабежи на научни съкровища.

 

21:30-22:30

REFRESH кафене:

Етаж 3

Вечери за научни наивници

Младите учени, техните малки провали по пътя към голямата наука и къде са ги отвели временните несгоди.

 

 

Локация: Клуб Абордаж

ул. „Веслец“ 22

19:00-20:00

Наука в града REFRESH:

Най-големият български конструктор на самолети

Проф. Цветан Лазаров е от личностите, които буквално творят българската техника. От 1927 г. до смъртта си през 1961 г. той проектира над 10 самолета от сериите „ДАР“ и „Лаз“ и усъвършенства още толкова. От тях са произведени стотици бройки, а неговата инженерна продукция захранва три български самолетни фабрики. С тази презентация ще отдадем почит на „втория баща“ на българската авиация – проф. Цветан Лазаров.                         

Представя Антон Оруш, колекционер и изследовател на българската техника. Основател на Sandacite.BG – сайтът за история на българската техника. Работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и е гост-автор в няколко издания. Съхранява близо 400 стари български апарата и обича да разказва за техническата история на България.

 

 

Локация: Кино Одеон

15:00-17:00 

Наука в града REFRESH:

Прожекция на филма за известния физик и преподавател Теодосий Теодосиев „Формулата на Тео“

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

Вход свободен, като е необходимо да получите своя билет предварително от билетната каса на кино „Одеон“.

В партньорство със Screening Emotions и Българска национална филмотека.

 

 

Локация: Vivacom Tech Hall

 ул. „Андрей Сахаров“ 1, на гърба на сградата на Български пощи, кв. Младост 1

19:00-21:00 

Магия REFRESH:

Олимпийска вечер на науките

Заповядайте във VIVACOM Tech Hall, за да се запознаете отблизо с отборите по биология и физика от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Потопете се във вълшебния свят на биологията и физиката и вижте как науката се превръща в практика.

 

 

Локация: Ratio в Carrusel Club

ул. „Георги С. Раковски“ 108

19:00-22:00 

Наука в града REFRESH:

Kвантови компютри

Квантовите компютри пристигат с обещание за следващата голяма революция в технологиите. С какво се различават от бинарните машини? Кога ще можем да ги използваме? Кои проблеми предстоят да бъдат решени? Заповядайте на „Ratio представя: Квантови компютри“, за да разберете.

В света на квантовите компютри ще ни въведе д-р Деян Михайлов. Той притежава бакалавърска степен по физика от Университета в Оксфорд и магистратура и докторантура от Кеймбридж, свързани с изследване на фундаменталните закони на физиката. Към момента е научен сътрудник в Института Макс Планк в Потсдам. Паралелно с развитието на научните си проекти, основава две компании – едната занимаваща се с квантови технологии.

Програмата в страната можете да намерите на сайта на БГ Наука.

Проектът за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови