НАСА разказа как се е загубила атмосферата на Марс

OFFNews 05 ноември 2015 в 22:54 5778 5

На предварително обявената пресконференция НАСА съобщи, че обобщавайки данните от космическия кораб MAVEN, който е на орбита около Марс, са изяснили причините за загубата на атмосферата на Марс.

Слънчевият вятър е „издухал” атмосферата на Марс до сегашното й състояние и продължава да отнема от нея около 100 грама в секунда, казаха експерти от НАСА.

Съществената новина от предварително обявената пресконференция е, че точни измервания на частици са потвърдили онова, което учените отдавна подозират: заради слабото магнитно поле на Червената планета, атмосферата й се е оказала уязвима.

 Нашата планета има силно магнитно поле, което ни защитава от пагубното влияние на слънчевия вятър, но Марс - няма такова.

Марс някога е имал магнитно поле, но ядрото му се е охладило, магнитното му поле е отслабнало, а с това и защитата му. Без защита планетата губи и атмосферата, и водата си. Това може да се случи и с нашата планета.

Когато Слънчевата система е била млада, Слънцето е изстреляло гигантски протуберанс, който е доближил Марс. Това събитие е станало фатално за атмосферата му. Ускорените йони от слънчевият вятър удрят атмосферата и я разрушават, а по време на тази слънчева буря частиците се движат с двойно по-висока скорост и повишават 10-20 пъти нормалните нива на загуба на атмосфера.

Пред журналистите представителите на НАСА отчетоха досегашната работа на космическия кораб MAVEN (Mars, Atmosphere and Volatile Evolution).

Повече подробности четете в Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!