Извънредната пресконференция на НАСА за Марс (на живо)

Наука ОFFNews 05 ноември 2015 в 20:30 15677 9

Концепция на художник за ранния Марс. Снимка: NASA

НАСА ни обеща отново да обяви за "ключови научни открития" за Марс този четвъртък в 14:00 EST (21:00 ч. българско време) в централата на агенцията във Вашингтон.

Припомняме ви, че досега американската космическа агенция по същия начин на извънредна пресконференция съобщи за откриването на много подобна на Земята екзопланета, а само преди месец - че има сериозни доказателства за наличието на солена, течаща вода на Червената планета.

Събитието ще се излъчва на живо по телевизионния канал на НАСА, а може да гледате и стрийма тук.

Единствената информация, по която можем да съдим какво ще бъде откритието, е обявеният състав на участниците в пресконференцията:

  • Майкъл Майер (Michael Meyer), водещ учен в програмата за проучване на Марс към централата на НАСА
  • Брус Джакоски (Bruce Jakosky), главен изследовател в Лабораторията за атмосферна и космическа физика (LASP) от Университета на Колорадо, Боулдър и космическия кораб MAVEN (Mars, Atmosphere and Volatile Evolution), който е на орбита около Марс
  • Джаспър Халекас (Jasper Halekas), водещ учен от университета в Айоваи мисията MAVEN
  • Якхъ Донг (Yaxue Dong), член на научния екип в LASP и MAVEN
  • Дейв Брейн (Dave Brain), член на научния екип в LASP и MAVEN

Прави впечатление, че преобладават учени, свързани с космическия кораб MAVEN, който е на орбита около Марс и изучава горната атмосфера на Червената планета.

Космическият кораб носи осем различни сензори на борда си, включително йонен масспектрометър и магнитометър, а според НАСА неговата цел е: "да определи ролята, която е изиграла през времето загубата на летливи вещества от атмосферата на Марс в космоса, давайки възможност да се вникне в историята на атмосферата на Марс и климата, течната вода, а и обитаемостта на планетата".

Последното предизвиква най-много вълнения - любим сюжет от научнофантастичните романи и отдавнашна мечта на уфолозите. Но това най-желано и най-сензационно предположение е и най-малко вероятното.

Следете публикациите на Наука ОFFNews за изследването на Марс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!