Частен космически кораб се разби над Калифорния

OFFNews 01 ноември 2014 в 09:09 9086 2

Снимка на космическата совалка.

Снимка MARK GREENBERG/VIRGIN GALACTIC

Снимка на космическата совалка.

Суборбиталният космически кораб „Спейсшип ту” (SpaceShipTwo) на Върджин Галактик се разби по време на изпитателен полет над Калифорния, убивайки единия и ранявайки тежко другия пилот, съобщи "Уол стрийт джърнъл".

Останките на совалката са паднали над пустинята Мохаве.

Корабът е експериментален апарат, летящ до границата между земната атмосфера и космоса. Той е катастрофирал веднага след отделянето му от самолета.

Федералното управление на авиацията е започнало разследване на инцидента. По предварителна информация експлозията е станала веднага, след като са заработили двигателите след отделянето му от самолета-носач "Уайт найт ту".

Националната космическа агенция на САЩ изрази съболезнования във връзка със смъртта на пилота.

„От името на НАСА поднасям дълбоките си съболезнования на семейството на загиналия при днешната катастрофа на SpaceShipTwo пилот. Молим се за бързото възстановяване на втория пилот”, заяви директорът на агенцията Чарлз Болдън.

Разбитата совалка. Снимка: Associated Press/KABC TV.

Инцидентът представлява огромен удар за амбициите на Върджин галактик и може да се окаже ПР-катастрофа за развиващата се индустрия на космическия туризъм, коментират световните издания. Фирмата е една от водещите в търговската космическа надпревара, но напоследък се изразяваха все повече съмнения дали тя ще успее да я спечели.

Инцидентът е вторият включващ американски космически апарат за тази седмица. Във вторник совалката "Орбитъл Сайънс" се взриви шест секунди след излитане на мисия за доставяне на товари до Международната космическа станция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!