2/3 от случаите на рак – заради „лош късмет“

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2015 в 15:08 12060 12

Две трети от раковите заболявания се дължат на „лош късмет“, а не на вредни навици като пушенето. Това показва ново изследване на американски учени от университета „Джон Хопкинс“.

Екипът от учени опитал да обясни защо някои тъкани са много по-уязвими на рак от други.

Резултатите от изследването им, публикувани в списание "Science" показват, че две трети от раковите заболявания се дължат на случайни мутации на клетките и тъканите, а не на начина на живот.

Въпреки това обаче причината за една трета от раковите заболявания е начинът на живот. В това число са и най-тежките случаи на рак.

Твърде много алкохол, стоене на слънце и наднормено тегло означават, че си играем с огъня и шансовете не са на наша страна, казват учените, като напомнят, че една пета от раковите заболявания в света са заради тютюнопушене.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2015 в 09:59

Т.н. лош късмет са всички неспоменати фактори: естествена и искуствена радиация, оловото във въздуха, Медикаменти и десетки и стотици подобни ниописани лоши късметчета....

02.01 2015 в 23:58

да не забравяме и Чернобил

02.01 2015 в 23:47

В моя живот болните от рак приятели и роднини потвърждават това твърдение - никой от тях не имал проблем с алкохола, прекаляване със слънце, наднормено тегло, дори никой не е бил и активен пушач, някои пушеха само за кеф, в компания, а други - никога не са пушили, т.е. всички попадат в тези 2/3 с "лош късмет". Друг е въпросът в какво се изразява този "лош късмет". Чел съм че дори нелекувана хронична инфекция (лаик съм в тази сфера и може изразът е неточен) може да изтощи имунната система до такава степен, че да се разболееш от рак. А скоро попаднах на изследване, което напълно оневинява пушенето - изследвани са 16 столетници в САЩ - начина им на живот - половината са били активни пушачи, абе божа работа!

02.01 2015 в 22:07

вземете да си превеждате копираните статии по-добре. никъде в оригиналната статия не пише, че проучването доказва дали има връзка между лошите навици като пушене или алкохол и появяването на рак. там се говори единствено и само, че има и доста голяма доза лош късмет при появата на рак свързана с мутацията на стволови клетки при 2/3 от видовете рак.

02.01 2015 в 21:14

Хъх? Лош късмет? Аз си мислех, че е бог.

Губя респект за всесилния. :D

Изглежда е прекалено зает да дава на дечицата в Африка малария, че да се занимава с рак I guess...

02.01 2015 в 20:41

Късмета се предполага да е изключение, а не правило. 2/3 не са никакво изключение, а тенденция.

Рака определено се предизвиква от вреден начин на живот. Като се започне с вредните храни, които се намират в изобилие в супермаркетите; Като продължим с цигари, алкохол и други пристрастявания; Застоял начин на живот; И не на последно място начин на живот в категоричен противовес с десетте Божии заповеди. Много хора биха подминали последното с подигравка, но истината е, че 10-те заповеди на Бог всъщност представляват универсални правила за правилен и успешен начин на живот.

02.01 2015 в 20:08

Аууууу....какъв педагогически гаф! Сега 90% от пушачите които искат да откажат цигарите(в това число и аз)ще си кажат , че няма смисъл да се напъват щом рака на 2/3 е къръшки късмет!

02.01 2015 в 18:30

Off, едно, че не можеш да смяташ, друго - че говориш глупости. 40% е точната цифра, а фактите са:
1. Ефектите от ГМО са НЕУСТАНОВЕНИ. Не е доказана нито една мутация, в резултат на консумация на ГМО.
2. Фракинг в България няма. Ако искаш да го видиш в статистиката, ще трябва да е такава на друга държава.
3. Успех при събирането на статистика на раково заболели от пестициди и замърсяване. Ще е като да успееш да събереш статистика за засегнатите от Чернобил.

02.01 2015 в 17:27

Фракинга и ГМО-то не са вредни!

02.01 2015 в 16:39

ПП: Не се обиждай на обръщението "копеле", така се говори в София.