350 000 българи са болни от рак

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2014 в 18:28 3885 7

350 000 са болните от рак у нас, сочат последните данни на Българското онкологично дружество (БОД), представени на състоялата се днес дискусия "Присъда ли е диагнозата рак".

В страната ни няма единен национален план за борба с рака, посочи председателят на БОД проф. Антон Дудов по време на събитието.

"Да се знае във всеки един момент с каква апаратура разполагаме, с какви възможности за лекарствено лечение разполагаме и какви са перспективите в обозримото бъдеще, за да може да го напаснем към броя болни, към тяхното разположение в страната", призова той, цитиран от БНР.

По време на дискусията стана ясно, че в Онкологичната болница в София има 17 нови апарата за лъчелечение, но са ни нужни поне още 15, за да бъдат лекувани болните без прекъсване. 

"Неточното и недостатъчно снабдяване с лекарства заради неявяване на фармацевтичните компании на търговете заради ниските цени - тази политика би се променила с централизиране на търговете, иначе имаме набор от медикаменти, но понякога те затрудняват ежедневната работа. Онкологично болният не може да чака", добави проф. Галина Куртева от Онкологичната болница в София.

Очаква се само за 6 години заболеваемостта от рак в света да нарасне с 50%. Данните сочат, че две трети от този процент ще бъдат в развиващите се страни и тези в преход.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 10:42

За съжаление в целия свят се ядат каквото ядем в България. След комунизма се храним по западен образец и всичко е отрова. Как иначе човечеството да стане половин милиард души?! Ебола; войни в Близкия Изток; интеграция на бежанците в Европа, за да се предизвика вътрешен смут и граждански войни, защото никой от нас не мисли, че всички сме хора и имаме еднаквото право да живеем; СПИН. Едно не разбирам, вместо да се трепем един друг, трябва да се насочим към главните виновници- струва ми се цинично по време на война КГБ и ЦРУ да имат множество съвместни проекти, включително нови вируси и нови нелечими ракови модификации; както и по същото това военно време Обама и Путин си купонясват и отмарят заедно, а ние се делим на американски и руски привърженици. Занимавайки се с тези и многобройни други измишльотини, с всеки изминал ден се отдалечаваме от Бога и после ревем

22.10 2014 в 00:30

И нека не забравяме за Десислава Атанасова - жената затворила над 20 болници за година! ГЕРБ щели да ни спасяват хахах от какво от живота ни ли?????

22.10 2014 в 00:29

Всичко е целенасочено - храните не се контролират, въздуха се замърсява безнаказано ... искат демографски да ни заличат то е ясно. ДПС с грижа за нас

21.10 2014 в 23:11

Много е хубаво да се осигури съвременно лечение на болните, но какво се прави като профилактика, за да не се разболяват толкова много хора? Кратък отговор - нищо. Малко по-дълъг отговор - абсолютно нищо!

21.10 2014 в 20:31

Това е много зловещо.

Лошото е, че и много деца са болни от рак...

Мисля, че важен фактор е това какво ядем, пием и пушим - неща пържени в неподходящи мазнини, всякакви салами и обработени меса (канцерогенни са да), голям процент от хората все още пушат (това не го разбирам честно - аз ги спрях предси 10тина години след 10-тина години пушене яко и никога повече няма да пуша за нищо на света), замърсяването на въздуха, евтините напитки със изкуствени подсладители, почти всички сладки неща коиот се продават в магазина, раифнираната захар и т.н. и т.н.

21.10 2014 в 20:10

Малоумният начин на живот на българина води до тази пагубна статистика.

21.10 2014 в 19:30

Ужас!
При 7м. и нещо, от които 20% са децата - излиза, че повече от 6% от възрастните са болни. И прогнозата е след 6 години да са 10%!