10-те най-впечатляващи снимки за 2014-а от областта на науката

ОFFNews 29 декември 2014 в 12:16 16992 0

Последните 12 месеца бяха наситени с много научни постижения - от кацане на комета до разширяване на нашата генетична азбука. Тези събития са съпътствани и от великолепни и вълнуващи фотографии.

Кои са тези от тях, които най-силно възбудиха любопитството и въображението на хората? Списание Science представя своята колекция:

1. Едно от най-емблематичните изображение от мисията "Розета": Снимка на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, направена от Philae, когато апаратът е само на няколко крачки от кацане. 

2. Снимка на ембрион на змия - малките пъпки са всъщност началото на пениса й.

3. Това е снимка на т.н. "Z машина", с която през октомври изследователите от Ню Мексико постигнаха значителен напредък в ядрения синтез. 

4. Астрономите наблюдаваха как две гигантски сини звезди се сляха в космоса

5. Двама норвежки учени ще прекарат празниците на плаващ леден къс нейде в Северния ледовит океан, оборудвани за една година с храна и гориво и един изследователски кораб на въздушна възглавница на име SABVABAA (вижда се на снимката).

6. Този октопод е починал през 2011 г., но продължава да държи яйцата си - една вълнуваща снимка за майчината любов.

7. През юни, изследователи съобщиха, че са намерили нов тип скали, направени от пластмаса,  пясък и корали край бреговете на Хавайските острови. Откритието показва, че човешката дейност може да промени природните процеси в много по-голяма степен, отколкото осъзнаваме.

8. Изолирано племе в Амазонската джунгла тази година направи своя първи контакт с бразилските селяни. Местните органи подозират, че племето е избягало от незаконната сеч и трафика на наркотици в родните си места в Перу.

9. През септември  анализ на фосил с възраст 97 млн. г. разкри, че 15-метровите Спинозаври не само са били най-големият хищник на земята, но са били и добри плувци.

 

10. Това е частица прах от комета, намерена запазена в ледовете на Антарктида. Тази прашинка е най-старата астрономическа частица, която учените имат възможност да изследват. Тя може да даде информация как се е формирала нашата Слънчева система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!