Пикаещата Темида

Емил Йотовски Последна промяна на 04 април 2019 в 10:51 4687 2

Имам вишу. Разбирам ги работите.

Трябва да се развиваме като туристическа дестинация. Да направим малко повече за да привлечем чужденците. С паметници, ама не какви да е, а уникални. Това, бат ни Бойко с фаровете, е добър пример. Това с гроба на Гарибалди – също. Но нека не се ограничаваме. 

Бих вдигнал паметник на „Пикаещата Темида“. Като пикаещото момченце от Брюксел, ама не момченце а момиченце. Темида със завързани очи и меч в ръката. С другата ръка заметнала тогата... и пикае. А кантарът захвърлен като непотребна вещ. И всичко това да е фонтан, от който всеки минувач да може да пийне водица директно оттам, откъдето Темида пишка. Водицата задължително да е студена.

В центъра да се направи фонтан на желанията. Да се обвърже с МЗ и Здравната каса. Всеки ще има право да хвърля пари и да си пожелава здраве. От министерството веднъж дневно ще събират парите или по-добре някоя оторизирана от министерството фирма да ги събира на хонорар. Да кажем срещу 120 процента от събраното.

В НАП е добре да се направи мемориал-костница. С кратък и ясен надпис - Тук ще ви разкостим!

По модел от Западна Европа е добре да се направи и паметник на чумата. Кой ще бъде изобразен на паметника ще се избере на референдум. А може и да се направи видео стена, на която на ротационен принцип да се показват най-подходящите за седмицата лица.

А може да се направи и една дълга алея на симетрията, която да разделя столицата на лява и дясна част. Ще е флангирана с перки на акули, които ще символизират, че винаги можеш да бъдеш изяден и ще завършат с поредица от гробове, които ще подсказват на минувача, че всеки е смъртен. Ей така. Да се знае.

Трябва да се наблегне и на къщите музеи. Тризонетът на справедливостта. На покрива да се отвори голф игрище и всеки, който плати вход да може да разгледа и да подържи топките, с които се играе голф. На голф игрището ще се провеждат частни партита.

Да направим и къщата на псалмите. Всеки срещу заплатен вход да може да направи разходка с гид. Да се повози в частен асансьор, в който да звучат тихи напевни псалми. За улеснение на чуждестранните туристи да има специално обучени глухи гидове, които да могат да казват думата „законно“ по десет различни начина.

На морето можем да направим холограмни дюни. Вечер при ясно време да може да се прожектират 3Д дюни и всеки срещу пари да може да ги разгледа.

А сега сериозно. Бих вдигнал паметник на блъскащото се дете в джип. Детето зло, движещо се неправомерно. С непозволена скорост. Пили гуми на колелото и свирепо нанася щети на един тих, смирен черен джип. Бих направил и така, че веднъж годишно да се поднасят цветя на този паметник и по някакъв начин да се обвърже с националния празник.

Това ще описва всичко – преход, манталитет, правосъдие, държава. Може и на държавен герб да се направи.

Както ви казах, имам вишу. което ми напомня, че трябва да има и паметник на „вишуто“. Нещо пред университета. Букви, цифри ей такива работи. На които, да може да се сяда и да се пие кафе.

Имам и още много идеи ама няма да ги казвам, защото не са защитени с патент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови