Николай Фенерски: Глави в калъпи

Николай Фенерски Последна промяна на 11 март 2014 в 12:42 13213 24

Пичове, даже бащата ми направи забележка за оная последната ми статия, в която неподготвен се спрях върху международното положение, маменцето му и положение. А той има право да ми прави забележки, нали ме е отгледал от една мръвка месо плюс това отделно дето си ме дресира още от първите ми избори като електорална единица през 1994 да пущам хартийки за Иван Костов. Фен си му е дъртият, какво да се прави. И аз пущам, не е да не ги пущам. Хартийките. И кел файда, питам, като давам своя глас за правилните политици. Нали на младини човек требваше да е лев, а на старини десен. При нас стана обратното – от малък съм за това нещо, дето всички му казват демокрация. Обаче понеже тая форма на управление не заприличва с годините по никакъв начин на формата на управление в Швеция и Норвегия, все повече намразвам олигарсите. До великата шаячна правда нема да стигна, нема начин. Ще предпочитам демокрацията, дори в най-уродливия й вид. Но разберете ме и вие – у нас нема демокрация. Има клика, която управлява от седемдесет години и която продаде нашата Родина на чичковците от Москва, Брюксел и Вашингтон. Това е. Констатирам го. Опитвам се да си отварям очите и да виждам знаците.

С какъвто се събереш, такъв ставаш. С телевизор се събираш, телевизор ставаш. Главите на хората в калъпи са във формата на паралелепипед. Даже и татко ми се е събрал с такъв приятел – маниак е на тема телевизор и щом нещо го показват по телевизора, значи е безпрекословна истина според него. Опитваш се да комуникираш с такъв човек, но то е същото като да си говориш с радиоточката. Става, не че не става. Но общуването е някак си еднопосочно. Много обичах да псувам телевизора във времената, когато и аз имах такъв у дома си.

А сега си ходя по улицата, пътувам си по пътищата и се оглеждам. Защото това, дето се вижда със зрението, чува се със слуха, помирисва се с обонянието, нема как да ви го подменят и да ви измамят с него. И виждам много стари дръгели с десен волан по улиците – къде има такъв? Защо сме единствената страна в ЕС, където това е позволено? Защо през летото словаците идват с автомобили от магазина и са въвели вече еврото, което псуват нон-стоп? Дали нема една лека договорчица България да се превърне в сметище, в черния двор на така бленувания нов и справедлив съюз, където ония отворковци да могат да си хвърлят трошките? С тия таралясници в центъра на един немски град нема да те пуснат да припариш, глобяват на секундата. Но тук са добре дошли. Такава е клаузата от невидимия договор. Като споменах словаците, да обясним и за тех. Производители са на най-много автомобили от глава на населението си – превърнаха ги в работната си ръка много от компаниите, защото са изпълнителни и евтини. И там клаузата е била да въведат еврото, за да не се затрудняват компаниите при калкулациите си.

Договорки, които не знаем, ние новите потребители на продукта „демокрация“, който е много далече от първоначалното понятие „управление на народа“.

Нощем в Бургас мирише на две отрови – едната от руската рафинерия, другата от немските производители на ПДЧ Кроношпан. Требва да се направи съревнование – кой от двамата отровители трови повече и благодарение на кой от тех децата тук страдат масово от белодробни и дихателни проблеми. И тогава да си изберем кого да псуваме повече и какви точно фили и фоби да бъдем. Но не може да казваме истините и да се стремим към по-добър живот. Не, тези дейности са забранени от закона.

Превърнати ли сме в бунище? Тези неща са видими, обидни, доста осезаеми, нема как да се отрекат нито от едните, нито от другите фоби или фили. Най-големата фобия днес май е фобията от размисъл. Да се ползва междоушието по предназначение никак не е модерно. Сега става дума за некакви си опорни точки, за оруеловско разделяне на света на черно и бело и ужасяваща тъпота. И ако не си с едните, чугуните те причисляват автоматично към другите.

Но е друго да си по-католик от Хенри Кисинджър, нали? По-яко е да мразиш Русия просто щото е много яко да мразиш Русия, толкова много сме страдали българите от връзките си с тех, а?

Хич не ми дреме за имперските амбиции на Москва. Само констатирах, че те винаги са били с имперско мислене и предвидих, че развитието по кримския въпрос ще бъде такова, че те нема да са губещи.

А можеше ли през 99 натовците, тура им го тамън, вместо да хвърлят бомбите си, от чийто обеднен уран Северозапада страда и до днес (но такива статистики нема да прочетете никъде), та можеше ли тогава ония демократични миролюбци и миротворци да пратят един агент със снайпер да види сметката на оня капут Милошевич? Нема как да защитавам такъв доказан сатрап. Ама и нема как да съм съгласен миротворците да сипят огън на неколко километра от къщата ми само щото им се ще да прекрояват границите и да внедряват стратегически ислям, като създават муслимска държавичка с бандит начело. С който бандит оня заухавият Райков дори се срещна съвсем официално.

Ние малките народи не бива да страдаме от комплекс за малоценност. Това ни е големият проблем. Малката площ и малките сили ни докарват слаба мисъл и душевна импотентност. На човека с комплекси никой не може да му помогне, ако той сам не си помогне. Нуждаем се спешно от всенароден психоаналитик, който да ни сложи на кушетката в кабинета си и да ни излекува от мрънкянето и самоцелното филене и фобене. Целата наша нация, доколкото още такова нещо е останало. Страхувам се обаче, че шизофренията ни е в необратим стадий.

Ама айде добре, от мен да мине, повече за международното положение ще гледам да не се изказвам, а по възможност ще се откажа и от опитите за размишление. Тя и майка ми се присъедини към баща ми, стига, вика, с тия политики, ще те бият некъде. И е права, те майките по принцип са прави. Единствено до омраза водят подобни дейности на организма, а моят организъм е прекалено пацифистки настроен, че да спори с храбрите интернетски псевдоними.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2014 в 23:53

Ех,много нелогична работа!Фенерски нямал телевизор.И само от наблюдения с раздрънкания джип ли научи международната обстановка,чоджум?!А,Интернетът какво е?
Само игра на думи,диалекти и цинизми,не могат да те направят интересен,нито-правдив.(дано не те четат учениците ти)
Между другото-не е вярно,че някъде в Европа ще се случи описаното от теб-да не те пуснат,щото автомобилът ти е стар.От 10 години кръстосвам Европа със стара кола.Ти,като си против,защо си се "ситуирал"на снимката с тази трошка?!
Но,за да сме обективни,трябва да отбележим,че си реализирал прогрес,щом вече не гласуваш под командата на баща си!
И за последно-казвам се Христо.Без ник.

15.03 2014 в 09:09

"Ние малките народи не бива да страдаме от комплекс за малоценност." Колко по-комплексарско може да бъде едно изказване? Ние сме среден по големина народ. В Европейския съюз от 28 таман 12 са с по-малко население от нас. Отделно ако включим диаспората ставаме къде 10 милиона. Ама нали са ни набили у тиквата "малък народ"...

13.03 2014 в 09:39

Само искам да уточня,че обеднения уран е дотолкова безвреден,че се употребява широко в гражданската авиация-в почти всеки пътнически самолет го има.Поставя се в задния край на центроплана за баланс,просто защото е много тежко вещество.Разбира се,безвреден е условно казано,ама той и захаринът е канцероген,но трябва да се вземат на веднаж 300 грама от него.
Казано е отдавна,че дозата прави отровата!

12.03 2014 в 14:58

Г-н Фенерски, не е крива демокрацията. Проблемацията е в това, което ни представиха като "демокрация". Проблемацията не е и в пазарната икономика, а в нещото, представено като такава. Проблемацията е и в това, че на Русия не се гледа трезво, а през една силно, ама много силно митологизирана призма. За да могат назидатално да размахват пръст и да казват: "Нали искахте демокрация и пазарна икономика?" И.... резултатите са на лице. Фалшификаторите /от Централата/ си клатят шапките и се подсмихват мазно, а ние, хванатите на гол бастун рибета си дерем гърлата "за" или "против" делим се на "фили" и "фоби". И така усета ни за това, къде е истинската проблемация лека-полекаа се спихва, като пенсионерска даденост.

12.03 2014 в 11:48

Фенерски, защо за бога се извиняваш?
Имаш мнение, казваш го.
Нормално е да има дискусия.
Само че нищо не е нормално. По зле сме от времето на тоталитаризма. Тогава поне знаехме, че "правилната линия на партията" е пълен майтап. Духом сякаш бяхме по-свободни.
Сега обаче, ако си позволиш да се усъмниш в "мейнстрийма", жална ти майка.

11.03 2014 в 21:47

Тъй ще да е тя, Фенерски. Много неща ми се изясниха от това, което пишеш. И най-важното - как да очаквам да са ни читави хората с пари и власт, като тези с перата не могат едно "сбърках" да кажат.
Браво, Фенерски. Нареди се до една върволица клепоухи "политикани", които се извиниха, за простотиите си, но се извиниха на хората, за това, че не са ги разбрали.
Сам остава Волов, който навремето си е казал, че щом Хлътев я умее повече тази работа, значи той трябва да я върши. Само той си е знаел силите. И слабостите.
Прощавай, Фенерски, ама няма как да говориш за Оруел без да си го чел, защото винаги ще се изложиш. Разгърни "На дъното в Париж и Лондон" и пак пиши за "оруеловско разделяне на света на черно и бело", става ли? Или по-добре недей. Остави и това, заедно с международното положение, на някой друг. Някой, който си знае и силите, и слабостите. А си и учител, да му се не види макар. Като даскал Ботю...
Така е, Фенерски - като искаш да те четат, ще ни четеш и ти. И не само баща ти и майка ти могат да те критикуват, защото не им пишеш на тях.
Честито, Фенерски. Балкански ти стана фен. Като се замисля, от това по-обидно май няма накъде.
Хайде, със здраве!

11.03 2014 в 21:08

Браво на Фенерски.

Достоен човек, много добър публицист. Казва истината, и го прави със стил. Напук на хейтърите и петите колони на западняците.

Трябва да има повече като него, и то не само да пишат, но и правят нещата в правилната посока. Добре, че Йончев е прозорлив и дава трибуна на подобни текстове и автори.

11.03 2014 в 20:40

НФ, фразеологизмите всички ги знаем,но може да бъдат оценени, ако бъдат използвани адекватно и ти не е като да не го умееш. Просто остани в темите и географията, които са ти познати. Лесно е

11.03 2014 в 19:46

за десните волани слуховете са лееко преувеличени - не е незаконно нито в САЩ, нито в ЕС, освен в няколко изрични държави по света; глоби със сигурност има ако не обърнеш фаровете да светят както трябва; и естествено застраховките са двойни, ама то не може хем да вървиш с гъза напред хем да ти е евтино (иначе лично аз също бих ги забранил, не ми дреме за точно такава слободия)

11.03 2014 в 19:32

Фенер, нема да загуби Путин и кликата му, обаче народеца им пак ше го отнесе. А за Крим - направо ше вият от благините на федерацията. Първо - сезона умря, второ - всъщност що ли ти обяснявам...Изгоре ти местото при мене