Легендата на руския футбол Александър Кержаков: Страх ме е

Дмитрий Чупраков за OFFNews 11 април 2023 в 07:47 19403 6

Александър Кержаков

Снимка ФИФА

Александър Кержаков

Преди дни руският спортен журналист Нобел Арустамян публикува в канала си в You Tube интервю с легендарния футболист, бивш нападател на петербургския "Зенит" и руския национален отбор по футбол Александър Кержаков.

През 2017 г. голмайсторът на двата тима прекрати футболната си кариера. През есента на 2022 г. Кержаков напусна страната със семейството си.

„Защото всеки ден виждаш всичко, четеш го, започваш да разбираш и осъзнаваш мащаба на всичко, което се случва. Стана ми много трудно. И на жена ми ѝ беше трудно. И ние напуснахме страната”, обяснява Александър заминаването си от Русия.

Нобел Арустамян попита Кержаков какво точно не харесва Александър сега в Русия:

„Много е трудно да кажа, че не ме засяга нищо (от случващото се в Русия Б.Р.). В този проблем се намира моят отговор към вас. И той е един от големите в Русия, за съжаление. Уплашен съм. Страх ме е“, казва Кержаков за опасностите от изразяването на мнение в Русия.

„Никога през живота си не можах да повярвам, че това е възможно. След почти всяко интервю - можете да потърсите в Гугъл или да гледате - когато ме питаха: "Кое е най-важното Ви желание?", единственото, което отговарях, беше: "Да няма война". В света като цяло. Защото не разбирам как е възможно това, което се случва сега, да се случи в едно толкова модерно и прогресивно общество.“

Кержаков сподели впечатленията си от концерта на любимия си рап изпълнител OXXXYMIRON в Лимасол. Рапърът също напусна Русия заради войната и открито се противопостави на действията на Русия в Украйна, наричайки Путин "стар гном". След концерта бившият нападател на руския национален отбор разговаря с музиканта:

„За какво можете да говорите в момента. Сега, докато карах колата си, си мислех, че времената са толкова скапани, че хората като се срещнат, опознаят или не са се виждали отдавна, говорят само за едно. Представете си, че не сте виждали някого там от дълго време или искате да опознаете някого, да научите нещо… Както и да е, всичко се свежда до едно нещо [до войната]. Толкова е гадно."

В деня на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна друг нападател на "Динамо Москва" и руския национален отбор Фьодор Смолов публикува в своя Instagram надпис „Не на войната!“ с украинското знаме и черен фон вместо снимка.

Пост на Фьодор Смолов в Инстаграм от 24 февруари 2022 година

През лятото на 2022 г. срещу войната открито се изказа и футболистка от руския женски национален отбор по футбол Надежда Карпова.

„Путин ни взе всичко, взе бъдещето ни. В същото време той направи това с нашето мълчаливо съгласие “, каза Карпова в интервю за Би Би Си.

Руският спортен журналист и футболен коментатор Александър Шмурнов смята, че руските футболисти биха се обявявали по-често срещу войната, ако футболът в Русия беше наистина професионален, а не неразделна част от държавната система:

„Техните [на футболистите] агенти, техните договори, хора, които по някакъв начин осигуряват живота им, те все още са част от руската футболна система. Те продължават да бъдат под влиянието или на руските държавни мениджъри, или на собствените си бандити”, коментира Шмурнов възможната причина за мълчанието на много руски футболисти в интервю за телевизионния канал „Дождь”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

11.04 2023 в 14:30

Страх ги било, моля ви се, за мир били.
Когато течаха парите от газа и нефта като река и когато нагли руски новобогаташи и кифли се правеха на велики по световните курорти не ги беше страх и не им беше неудобно.
Сега като станаха париите на света и им стана страшно и неудобно. Ама пак викат "ние сме за мир", а никой няма доблестта да каже в прав текст "ние сме виновни".

2550

5

alfakentavur

11.04 2023 в 11:18

Каква легенда е път този? За първи път го чувам, а следя всички международни големи турнири и първенства.

625

4

1215

11.04 2023 в 10:38

Нещо не ми стана ясно ,за кое точно модерно и прогресивно общество говори.

-529

3

6екеr4о

11.04 2023 в 10:38

Днес е Велики вторник, ден за смирение, но общовалидна е дадената оценка от футболиста: "Толкова е гадно"!

А на уважаемите форумни участници ми се иска да припомня, че все пак това са физкултурници, съвременният професионален спорт е само безскрупулно зрелище, та от ритнитопковците не може да се очаква да са някакакъв интелектуален или морален стожер/страж!?

10298

2

AntiZ

11.04 2023 в 08:59

Уплашен бил, страх го било. Защо?"Защото не разбирам как е възможно това, което се случва сега, да се случи в едно толкова модерно и прогресивно общество.“
Блатото с блатните червеи било модерно и прогресивно общество (?!) Руснак, извинете!

1010

1

Mounted Archer

11.04 2023 в 08:02

Типично за блатните унтерменши лицемерие. Толкова години виждаха какво става в Донбас и какво се подготвя след това, но си мълчаха, защото им беше изгодно и си живееха чудесно по света. Сега, когато в цивилизацията е крайно непопулярно да си московит, гадовете се сетили, че Путин им бил ограбил бъдещето и всъщност били много несъгласни с тази война. Какви скотове са ватенките само!
 
X

Да помогнем на украинските деца!