Лъжливата наука

Калин Терзийски Последна промяна на 18 март 2016 в 10:32 9737 22

Калин Терзийски

Ние някак естествено, априорно, бяхме наясно, че науката при тоталитаризма е неискрена; тя не е нищо повече от инструмент на властта – не и обръщахме внимание и и се присмивахме – и на нея, както и на целия си социалистически живот. Ние, хората от социализма, имахме пренебрежително и почти презрително отношение както към лъжливата социалистическа наука, така и към себе си – задето сме толкова безгръбначни да я приемаме и да се примиряваме с лъжите ѝ. Типичен пример от това време е вицът: Докато в САЩ Епъл създаваха първите персонални компютри, в братска Русия Попов откри радиото. Как го откри? Ами веднъж слезе в мазето, и докато ровеше сред празните бутилки от водка, забеляза нещо много интересно и се сепна – А, радиото! – възкликна той.

За огромно мое неудоволствие, се оказа, че западната, капиталистическата наука, е също толкова лъжлива. Докато при социализма тя е в ръцете на едни господари - държавници, които я ползват по свое усмотрение, но с налудничавата идея, че това е в полза на народа, то при капитализма тя се използва абсолютно безцеремонно и безпринципно за изгодата на производителя и поръчителя. Нека само си припомним как непрекъснато биват обявени за канцерогенни определени продукти. И веднага след това да си помислим за огромните търговски интереси стоящи зад тези продукти. Примерно зехтинът стана изключително популярен с това, че предпазва от почти всяко заболяване. А зехтинът е промишлен продукт, произвеждан от определена група от средиземноморски страни с голямо политическо влияние – Гърция, Испания – които имат огромна икономическа изгода именно от научно рекламиране на тяхната стока. В края на краищата след една масирана кампания по превъзнасяне на лечебните свойства на зехтина, консумацията му в европейски мащаб се увеличава десетократно и печалбите от него – също.

Естествено когато кажем лъжлива наука, ние естествено си правим сметка, че не лъжат учените, а тези, които имат функцията на медиатори в обществото – журналисти и писатели, които представят науката на обществото. Но пък защо не и учените? Да помислим: колко научни публикации се издават ежедневно, подписани от големи учени, в които те подкрепят разпалено тези, зад които ясно прозират големи икономически интереси. Примерно голямото суетене около рака и неговото лечение. Милиардите, които се печелят именно от лечението, а не от излекуването на рака, са нещо, което не трябва да се пропуска. Какво прави всъщност един учен, който говори за лечение на рака с моноклонални антитела? Той прави една базисна и мощна реклама на моноклоналните антитела, които са продукт, произвеждан от фармацевтични компании.

И така нататък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2016 в 09:09

Днес науката се изживява като "ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ" по всички въпроси!С голямата бухалка на материализма трепе наред,не търпи мнения, които се отклоняват от интересите и, създава идеологии и далеч не по научному вярва без доказателства! Помислете кой я финансира! Тя е инструмент в ръцете на силните, и манипулира света! Почтените учени нямат думата, така че трудовете им не стават известни.Така че авторът е прав! Положението е още по- лошо!

20.03 2016 в 17:47

Лошото е, че този ни е един от най-известните писатели. На какво ниво сме, а?

19.03 2016 в 17:54

Терзийката е стигнал до петата стограмка към края на тоя текст и си е казал "абе, то сичко е арт, стига да го чувствам така". Затова е завършил задълбоченото си изследване с отворен край: "И така нататък."
Перото на този гений не спира да ни удивява, а OFF му се радват както се радва Кока Кола на лудия дядка, който обяснява, че селската мътеница всъщност е по-полезна за здравето от мистериозната газирана напитка.

18.03 2016 в 22:10

Повече нищо няма да прочета от този автор. Че и медицина бил следвал някога. Да се говори с такова пренебрежение за важни лекарства е "базисна и мощна " простотия. Ударни дози Тиамин и витамин С , пък дано прочетете пак този"текст", господине.

18.03 2016 в 20:38

Въпроси: 1.Калинке, съмняваш ли се в здравословните предимства на зехтина пред олиото? 2. Ако не, значи какъв ти е проблема определен ВЕРЕН факт да бъде използуван за реклама? 3. Ако се съмняваш - обори науката. 3. Нещо май си пообъркан,а? 4. Off, кой на кого плаща? Ако вие плащате на Калин - може да му подарите алкохол без да го публикувате. Ако той на вас ви плаща - това ли е най доброто писание за което можете да направите подобен компромис?

18.03 2016 в 20:15

А па когато учените казват, че за да си здрав трябва да спиш, да се храниш добре, да пиеш вода и да спортуваш, всъщност рекламират матраци, спално бельо, мебелни къщи, зеленчукопроизводителите, Девин, Адидас и Найки. Нали, Калине?

18.03 2016 в 18:38

Клик бейт си беше тва, а авторът е тъп боклук и смешник.

18.03 2016 в 17:26

За мен въпросното лице е съвършено неизвестно, но съдейки по текста говорим за Ай Кю по ниско и от това на Буш Младши,
освен, разбира се, ако не са замесении разни психотропни вещества...
Както и да го погледнеш, прилича едва ли не на студентски бисер.

18.03 2016 в 15:32

дълбоко се съмнявам, че лицето калин терзийски в сегашното си състояние е способно да създава и да записва мисли. по скоро името се използва за привличане на четящи шарани, (включвам и себе си). няма лош начин за привличане на внимание към медия, дори и толкова "парцална", като офф. съдържанието е последна грижа, стига само да е скандално.

18.03 2016 в 15:30

дълбоко се съмнявам, че лицето калин терзийски в сегашното си състояние е способно да създава и да записва мисли. по скоро името се използва за привличане на четящи шарани, (включвам и себе си). няма лош начин за привличане на внимание към медия, дори и толкова "парцална", като офф. съдържанието е последна грижа, стига само да е скандално.