Събития и случки на 22 декември

OFFNews 22 декември 2015 в 05:05 2081 0

Бранденбург

Снимка Архив

След сриването на Берлинската стена (9 срещу 10 ноември 1989 г.) отварянето на Бранденбургската врата е пореден силен знак за края на студената война и за обединението на Германия.

1799 Кърджалии нападат, разграбват и опустошават Калофер. През 1877 г, в Освободителната война, върху малкия подбалкански град се стоварва още по-тежко нещастие – опожаряване и клане не от разбойници, а от редовна турска армия.

1901 Сформиран е първият от 3 последователни кабинета на Прогресивно-либералната партия, оглавявани от юриста д-р Стоян Данев. Управляват общо по-малко от 5 години. Самият д-р Данев има неприятната участ да е министър-председател още веднъж – от 1 юни до 4 юли 1913 г., по време когато избухва злощастната за България Втора балканска война (Междусъюзническата).

1926 След преговори с посредничеството на Обществото на народите правителството на България сключва договор за бежански заем.

1944 Започва Сремската настъпателна операция на Първа Българска армия (тогава България вече воюва против хитлеристка Германия). Настъплението се разгръща до 28 декември в Югославия, между реките Дунав и Сава.

1957 Избори за Народно събрание. Те са първите след пленума на ЦК на БКП от април 1956 година, обявен по-късно за „исторически“. Но след провеждането си тези избори не носят нищо ново по върховете на властта.

1992 Президентът Желю Желев възлага на предложения от ДПС икономист проф. Любен Беров, да състави правителство.

1993 Размяна на ноти, чрез която са установени дипломатически отношения между България и Р. Македония.

1994 В „Златната книга на българските откриватели и изобретатели“ са вписани 11-ото и 12-ото български научни открития. И двете са в областта на медицината.

2008 С церемония пред паметника на Незнайния воин в София е отбелязан краят на българското участие във войната в Ирак.


По света

1849 Руският писател Фьодор Достоевски (1821-1881), който е в затвора със смъртна присъда заради притежаване на „подривно“ писмо, тежко преживява инсценировка на екзекуция. В същия садистичен „спектакъл“ мъж, осъден заедно с него, полудява.

1895 Създателят на рентгеновия апарат Вилхелм Рентген прави първата снимка с Х-лъчи — на ръката на съпругата си.

1900 Първият частен „Мерцедес” е доставен на щастливия му собственик – австрийския бизнесмен и автомобилен състезател Емил Йелинек. Той е направил достатъчно много за компанията „Даймлер”, за да заслужи пръв нейната най-бърза, най-лека и най-красива кола дотогава. Друга заслужена от него привилегия е, че тази кола носи името на 11-годишната му дъщеря - Мерседес.

1989  Берлин след почти 30 години е отворена Бранденбургската врата, което слага край на разделението на Източна и Западна Германия.

1990 Лех Валенса (тогава на 47 г.), дисидент и създател на независимия профсъюз „Солидарност” встъпва в длъжността президент на Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!