Почитаме паметта на жертвите на комунизма

OFFNews 23 август 2016 в 06:01 15798 7

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма. Пред Мемориала край НДК от 11 часа ще бъде отбелязан Европейският ден в памет на жертвите на тоталитарните режими.  

Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Решението бе взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, припомня Дарик. 

За първи път предложението датата 23 август да се чества като „Ден на жертвите на сталинизма и нацизма” е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под надслов „Европейската съвест и комунизмът”, където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.

Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага 23 август - деня на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими.

Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 000 и 20 000 - тези данни изнесе президентът Желю Желев на 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. Народен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

7

Aron Bally

24.08 2016 в 07:27

От заглавието виждам, че се отбелязват само жертвите на комунизма. Пропуск ли е това?

29585

5

Izalina

23.08 2016 в 08:04

Еми да, Лопе, за жалост тази стратегия явно успява, след като създателите и почитателите на някъв бар Соца (дори не се поинтересувах дали просъществува) неотдавна разпалено обясняваха, че живели били в онези години, пък не били чували никога за репресии, а ние сме луди.

И далеч не са само те.

29216

3

Лопе де Вега

23.08 2016 в 07:20

Мечти, Изалина! Пак и пак престъпленията на комунизма ще се споменават формално, без душа, без чувства. Още малко и ще се окаже политически некоректно да се запознават младите хора с тези времена или поне да се внушава, че абе тези жертви май не са били толкова невинни. Ясна ви е технологията и си представяте резултатите. Няма да има памет и няма да има истинско осъждане. В зората на "демокрацията" комуноидите искаха да мине време за да прочетем истинската история, а най-добре да затворим тази книга завинаги. Постигнаха своето. За жалост!

29585

2

Izalina

23.08 2016 в 06:52

Култовото официално наименование на този ден смятам отново да се постарая да не запомня.
Свещичка в памет на хора, които са изтрити заради безумия е напълно достатъчна. Пожелавам си да не гледаме познатите традиционно отбелязващи подобни дати мутри цял ден, а някой да се опита да поднесе смислен разказ на младото поколение защо е нужен той и какво от историята не бива да се повтаря ...

... въпреки че като се поогледаме в съвремието опцията не е много далечна и невъзможна. Само леко видоизменена.

29216

1

Лопе де Вега

23.08 2016 в 06:28

Едни ще отбележат подобаващо този ден, други ще празнуват тайничко и ще съжаляват за отминалите времена на комунистическото всевластие и терор. Можете да сравните скромния мемориал край НДК с паметниците на окупаторите, на тодор живков, да погледнете на картата имената на десетки градове и села, гордеещи се с убийци, предатели и всякакви криминални престъпници.

Да не пропусна - празнуващите ще бъдат много повече.

Поздрав!