Журналисти в Еквадор получиха поща с USB-бомби

OFFNews 21 март 2023 в 14:10 2255 0

Еквадор

Снимка Pixabay

Еквадор

Журналисти в Еквадор са станали обект на нападения с взривове, изпратени по пощата.

Един от тях, Ленин Артиеда, е бил ранен, когато е отворил плика в средата на редакцията, съобщава Би Би Си.

Пострадалият казва, че взривното устройство е изглеждало като USB устройство. Включил го в компютъра си и то се взривило.

В понеделник главната прокуратура на Еквадор потвърди, че е започнала разследване за тероризъм във връзка с писмата. Не са назовани конкретните медии, които са били обект на атаки. Има данни, че писмата обаче са били изпратени на поне пет различни организации в Еквадор.

Министърът на вътрешните работи Хуан Сапата заяви, че устройствата са били изпратени от град Куимсалома в Лос Риос. Три от тях са били изпратени на медии в Гуаякил, а две - в столицата Кито.

Останалите изпратени по пощата USB устройства не са се взривили или не са били отворени. Полицията е извършила контролирана детонация на едно от тях, изпратени до TC Television. Ръководителят на криминалистиката в Еквадор Хавиер Чанго заяви, че те са съдържали експлозиви от "военен тип".

Правителството осъди нападенията, като определи свободата на изразяване като "право, което трябва да се зачита".

"Всеки опит за сплашване на журналистиката и свободата на изразяване е отвратително действие, което трябва да бъде наказано с цялата строгост на правосъдието", се казва в изявлението.

Еквадор се сблъска с нарастване на насилието, което според президента на страната Гилермо Ласо е резултат от конкуренцията между бандите за трафик на наркотици за територия и контрол, допълва Би Би Си.

През последните месеци южноамериканската държава, която се използва като маршрут за контрабанда на кокаин от съседните Перу и Колумбия, рязко се увеличиха убийствата и престъпленията, свързани с банди.

В Гуаякил, втория по големина град в Еквадор, където са изпратени три от експлозивите, се наблюдава драматично насилие, включително обезглавени тела, висящи от пешеходни мостове, и смъртоносни затворнически бунтове между съперничещи си банди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков