Журналистът Димитър Кенаров сезира прокуратурата за полицейско насилие

OFFNews 06 октомври 2020 в 09:57 2661 0

Снимка Туитър/Димитър Кенаров

Журналистът Димитър Кенаров ще сезира днес прокуратурата за полицейското насилие от нощта на 2 септември, съобщава Асоциацията на европейските журналисти.

Кенаров и адвокатът му Стоян Мадин ще внесат сигнал в Софийска градска прокуратура за нанасяне на телесна повреда и престъпление по служба.

Кенаров пострада в нощта на 2 септември, докато отразяваше антиправителствени протести, и бе задържан и бит от полицаи в района на бившия Партиен дом. Той е бил брутално изритан в главата от полицията по време на безредиците, след което е бил държан с часове на тротоара, въпреки че нееднократно се е идентифицирал като репортер.

Месец по-късно все още не са известни резултатите от вътрешната проверка в Министерството на вътрешните работи, нито някой е поел отговорност по случая. Вместо това в редица изказвания представители на министерството се опитаха да неглижират инцидента и да отрекат да е имало неправомерни действия от страна на полицията, пишат от АЕЖ.

АЕЖ е една от международните организации, които продължават да очакват отговор от българските власти относно обстоятелствата, при които пострадаха журналисти в онази нощ.

Димитър Кенаров е писател, поет и журналист на свободна практика. Завършва Американския колеж в София и следва в Университета „Бъркли“, Калифорния. Негови текстове на английски са публикувани в списанията Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The International New York Times, The Virginia Quarterly Review и The American Poetry Review.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови