Закриват вестниците 'Монитор' и 'Политика'

Мая Младенова 21 март 2022 в 13:39 8584 0

Два вестника от бившата пресгрупа на Делян Пеевски - "Монитор" и "Политика" - ще бъдат закрити.

Новината е била съобщена изненадващо на екипите днес. До вчера редакцията на "Монитор" е подготвяла днешния брой. Последният брой ще излезе утре, 22 март.

Причините за закриването са икономически, са посочили от ръководството. 

В официално съобщение до медиите се посочва, че "в отговор на бързата дигитализация на медийния пазар, икономическите последици от пандемията и извънредната международна ситуация, довела до нарушаване на доставките на печатарска хартия, съдържанието на вестниците „Монитор" и „Политика" ще бъде пренасочено към „Телеграф", „Мач Телеграф" и техния уеб портал – www.telegraph.bg."

Съкратени са около 30 души - журналисти и технически лица. Сред тях са главният редактор на "Монитор" Петя Бахарова и заместниците ѝ - Тодор Варчев и Стоян Сираков. 

В съобщението на медийната група не се посочва какво ще се случи със сайтовете на "Монитор" и "Политика".

Посочва се обаче, че тяхното съдържание ще бъде насочено към хартиеното и онлайн изданието на вестник "Телеграф" и спортния вестник "Меридиан мач".

„Вярваме, че сме избрали точния момент за тази стъпка. Тя ще ни даде възможност да инвестираме още по-мащабно във вестниците „Телеграф“ и „Мач Телеграф“. И двата вестника са с водещи и стабилни позиции на българския пазар и ние ще продължим да разширяваме тяхното влияние. Това включва и онлайн пространството, след успешната им дигитална трансформация от екипа на Нет Инфо“, коментира Дирк Геркенс, главен изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп и директор „Програмиране, продукция и рекламни продажби“ на Юнайтед Медия.

Миналата седмица "Телеграф" се раздели с дългогодишния си главен редактор Васил Захариев - очаквана стъпка след смяната на собствеността на вестника. От март 2021 г. изданието премина към групата на "Нет инфо", която пък е част от групата медии около Нова телевизия, собственост на "Юнайтед медия". "Юнайтед" е американска компания, създадена от сърбина Драган Шолак. У нас тя притежава и БТК.

За главен редактор на "Телеграф" е назначена Виктория Пенкова - дългогодишен криминален и военен репортер на вестника. „Вестник Телеграф“ ЕООД има и нов търговски директор - Ралица Тошкова. Досега тя е била от търговския екип на Нет Инфо и ръководи направление „Бизнес развитие“. 

Вестник "Монитор" бе създаден от Петьо Блъсков през 1998 г., след продажбата на "24 часа" и "168 часа" на германската група ВАЦ. Онлайн изданието на "Монитор" е една от най-старите български дигитални медии - архивът му е още от 2002 г.

Седмичникът "Политика" бе създаден от Блъсков и покойната журналистка Радостина Константинова с амбицията за качествено политическо издание.

Двата вестника заедно с "Телеграф" бяха продадени на "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева през 2007 г.

След преминаването на вестника към "Нет инфо" през пролетта на 2021 г., във вестника бе назначен нов ръководител - журналистът Емил Спахийски

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки