Задържаха фоторепортера Иван Григоров, защото снимал в изборна секция

OFFNews 27 октомври 2019 в 15:33 4136 2

Един от най-големите майстори на фотографското изкуство у нас Иван Григоров, който в момента работи за Dir.bg, е задържан в полицията, защото е отразявал протичането на общинските избори в столичния квартал Люлин.

Григоров правел стандартна снимка на гласуващи в секцията, след като се е легитимирал и е допуснат от охраняващите полицаи. Снимането на гласуващите е било с тяхно съгласие - те са били съседи и приятели на фоторепортера.

В този момент обаче се появила председателката на секционната избирателна комисия Нина Димова, която вдигнала скандал, и наредила на полицията да го арестува.

От фоторепортера е поискано да изтрие заснетите кадри, и след отказа му, фотоапаратът му е отнет. По последни данни, Григоров е освободен и с върната техника, след подписване на протокол какво е заснел.

Иван Григоров е един от доайените на фоторепортерската гилдия, фотожурналист с голям авторитет у нас и в чужбина. Носител е на много награди и автор на запомнящи се кадри от историята на България. 

МВР обясни: 

Днес преди обяд, в избирателна секция в училище в ж.к. „Люлин“ влязъл мъж и започнал да прави снимки с фотоапарат. Възникнал спор между него и председателя на избирателната комисия, за което той е бил помолен да напусне. Намиращите се на място полицейски служители проверили извън секцията документите му за самоличност. Други полицейски правомощия спрямо мъжа не са прилагани. Председателят на секционната комисия е взела отношение за констатираните факти, че мъжът снимал без необходимото позволение в секцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

2

Нострадамус

27.10 2019 в 17:18

Някъде към 14 часа днес във вестника на властта и на г-жа велева *epicenter* се появи следния материал: *Йорданка Фандъкова увеличава дистанцията с 36% пред Мая Манолова с 28%* Господа от ЦИК, защо не сезирате гл. прокурор за това явно лобиране в полза на герб и Нарушение на Закона

6145

1

kokoten

27.10 2019 в 15:59

..това ни чака(и по-лошо) с Гешев о останалата мутраджийска паплач....Спете,българи,спете....