'Това е краят на Би Би Си, каквато я познават'

Британското правителство обяви революционна реформа в обществената медия

Мая Младенова 18 януари 2022 в 13:25 8929 1

Снимка Pixabay

Революционна реформа в Би Би Си обяви британското правителство. Лицензионната такса ще бъде премахната през 2027 г., а финансирането замразено.

Би Би Си се финансира от годишен абонамент (лицензионна такса), който потребителите плащат. Към днешна дата тя е 159 паунда.

Обществената медия и модел за журналистика в цял свят ще трябва да направи дълбоки съкращения на програмните си бюджети, след като правителството заяви, че финансирането на телевизията ще бъде замразено за следващите две години, а лицензионната такса ще бъде премахната напълно през 2027 г., пише "Гардиън".

Очаква се министърът на културата Надин Дорис да потвърди, че цената на годишния лиценз, необходим за гледане на телевизия на живо и за достъп до услугите на iPlayer, ще остане 159 лири до 2024 г., след което ще се повиши леко през следващите три години.

Това ще бъде краят на сегашния модел на финансиране на Би Би Си чрез лицензионни такси, което поражда съмнения относно дългосрочното финансово бъдеще и редакционната независимост на обществената медия при управлението на консервативното правителство, добавя "Гардиън".

"Дните, в които възрастните хора бяха заплашвани със затвор и съдебни изпълнители чукаха по вратите (при неплащане на таксата - б.р.), свършиха. Сега е време да обсъдим и дебатираме нови начини за финансиране, подкрепа и продажба на страхотно британско съдържание", коментира Дорис.

Решението, потвърдено от правителствени източници, беше съобщено на медиите като част от редица мерки, целящи да укрепят обществената подкрепа за Борис Джонсън, след като той се сблъска с призиви да подаде оставка като министър-председател, пише изданието.

Би Би Си ще трябва да преговаря с правителството за изцяло нов модел на финансиране, когато окончателният договор за финансиране от лицензионни такси изтече през 2027 г. - с потенциални възможности, включващи абонаментна услуга, частична приватизация или пряко държавно финансиране.

Вестник "Мейл он сънди" цитира сътрудник на Дорис, който казва: "Ще се чуят много тревожни гласове за това как това ще засегне популярните програми, но те могат да се научат да намаляват загубите като всеки друг бизнес. Това ще бъдат последните преговори за лицензионната такса на Би Би Си в историята. Следващата седмица ще започне работата по междинния преглед, който ще замени хартата с нова формула за финансиране."

"Това е краят на Би Би Си, каквато я познават", казва източникът. По думите му "дните на държавната телевизия са отминали". В същия контекст той хвали растежа на американски частни компании като Netflix и Youtube.

Засега Би Би Си ще продължи да получава 3,2 милиарда паунда годишно от лицензионни такси, но те няма да бъдат индексирани въпреки инфлацията, повишаващите се разходи и конкуренцията на частни канали. Това ще доведе до съкращаване на разходи. Очаквано бе лицензионната такса да се повиши на 167 паунда - с процента на инфлацията (5,1).

Прогнозата е, че без индексацията Би Би Си ще покрива по-малко драматични събития и спорт, ще излъчва по-евтини програми и може да се наложи да затвори някои от каналите и услугите си. Това е и риск за отдръпване на аудитория, която може да не желае да плаща за по-ниско качество, пише "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

1

ваксиниран

18.01 2022 в 16:58

Една от целите на Брекзит е близо до изпълнение. Следваща стъпка, приватизация на здравеопазването и приближаване до модела на САЩ - едно посещение до болницата ти струва къщата и оставаш на улицата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!