Тайният живот на пчелите по Viasat Nature: 10 неща, които трябва да знаете за тях

OFFNews 22 юни 2021 в 00:50 5079 0

“Чарли и пчелите” – поредица в 8 части с дебют на 4 юли, неделя, от 19:00 часа по Viasat Nature, проследява няколко откачени пчелари в Тексас, които са посветени на спасяването на миниатюрните крилати създания, когато са застрашени и трябва да бъдат преместени на безопасно място.

По-важно: те показват по какъв начин пчелите са жизненоважни не просто за земеделието, а за оцеляването на планетата като цяло. В очакване на премиерата на документалния сериал, събрахме рояк интересни факти за пчелите и пчеларството:

1. Има над 16 000 вида пчели в света и поне 10% от тях живеят на семейства. Една пчелна колония може да се състои от пчела-майка, 6 000 до 8 000 дрона и до 60 000 работнички. Само за един-единствен полет пчелата майка може да се чифтоса с до 20 дрона, като поради болезнения факт, че гениталите им остават вътре в нея, те не живеят дълго след акта. Кралицата може да снесе до 1 500 яйца на ден, така че да, пчелите действително са много заети.

2. Пчелите могат да посетят до 1 000 цветя на полет. При това всеки такъв тур продължава само около час и събира около 70 милиграма нектар, което означава, че за да съберат 1 кг. мед, трябва да минат през около 2 млн. цвята.

3. Пчелите могат да летят с до 15 мили в час, така че, за да посетят въпросните 2 млн. цвята, те трябва да пропътуват 90 000 мили. С други думи те трябва да обиколят Земята три пъти, за да съберат буркан мед.

4. Пчелите са родени математици: освен, че създават напълно идентични клетки в кошера, в които се събира нектара – те могат да изчисляват разстояния и ъгли и – за разлика от немалко хора – нямат никакво съмнение, че Земята има сферична форма.

5. Пчелите се защитават чрез ужилване, в следствие на което „работничките“ умират, защото когато това се случи, жилото им остава в обекта, което предизвиква смъртта им.

Освен това, при проникването си жилото освобождава феромон, който дава сигнал и на другите да жилят. Не изпадайте в паника, обаче: За да се стигне до смърт на здрав човек, той трябва да бъде нажилен от хиляди пчели за много кратко време. Разбира се, картинката коренно се променя, ако въпросният човек е алергичен.

6. Смята се, че пчеларството датира от преди около 9 000 години, макар че хората събират мед от диви пчели поне 1 000 години по-рано. Древните египтяни също са отглеждали пчели, но специалните съдове, в които правели това, били опушвани преди да се събере меда. Предшествениците на съвременните кошери, от които медът може да бъде събран без да се унищожава колонията пчели, се появяват през 18 в. в Европа.

7. В Средновековието пчеларство се е практикувало предимно в манастири и абатства, където правят свещи от восъка и варят пчелна бира – два изключително популярни продукта!

8. Работата на пчеларите е много различна от сезон на сезон. През пролетта и лятото те наблюдават кошерите, цъфтежа и размножаването на пчелите. След това се грижат за събирането на меда, който в последствие се обработва. През есента се подготвят за зимуването на пчелите, а през зимата – подготвят кошерите за следващия сезон.

9. Екстра факт: Африканизираните „медоносни“ пчели, са известни също като „пчели-убийци“ и са хибрид между африкански пчели и разнообразни европейски видове.

В Западното полукълбо Африканизираните пчели произхождат от 26 танзанийски пчели майки, изпуснати случайно от неопитен пчелар през 1957 г.

10. В момента най-голямата грижа на пчеларите е опазването на пчелите. Поради пестицидите, болести и климатични промени, с всеки изминал ден пчелите драстично намаляват. Има държави – например Китай – където на места цветята се опрашват на ръка, тъй като няма пчели.

Всеки ден, Чарли Ейгар – главният герой на „Чарли и пчелите“ помага за съхранението им с много любов и отдадеността му не може да бъде съкрушена от многобройните ужилвания.

Гледайте Чарли и пчелите по Viasat Nature от 4 юли, всяка неделя в 19:00 часа с повторение следващия петък в 20:55 часа

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови