След Пеевски и правителството иска разкриване на крайните собственици на медиите

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2018 в 11:16 18116 0

След Пеевски и правителството иска разкриване на крайните собственици на медиите

Правителството ще търси законодателни промени, които да позволяват разкриването на крайния собственик на медиите. Това решение е взето в сряда на заседание на Министерския съвет и идва близо 20 дена, след като подобни промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения бяха внесени от депутати от ДПС, сред които и издателят Делян Пеевски. 

На заседанието си в сряда правителството прие решение за създаване на работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение.

Работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта, се посочва в решението.

Групата трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. В случай, че Комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване.

В работната група по изготвянето на законодателните промени ще бъдат включени министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

На работната група се възлага в 14-дневен срок от приемането на това решение обосновано и мотивирано да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната, при който да се изследват неговите характеристики и структура, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови