Скандалът с БНР влиза в СЕМ, 'Хоризонт' работи без ръководство

Мая Младенова 16 септември 2019 в 07:19 4370 0

Снимка OFFNews

Кризата в програма "Хоризонт" на БНР продължава. Вече четвърти ден новинарите в радиото работят без ръководство - по графика, изготвен от и.д. шефа в оставка Николай Кръстев.

До тази ситуация се стигна, след като в четвъртък Управителният съвет пенсионира изненадващо досегашния директор на "Хоризонт" Ивайло Савов и назначи на негово място Николай Кръстев - дългогодишен кадър на БНР и бивш кореспондент в чужбина. След като серия скандални решения на Кръстев предизвикаха остра реакция в гилдията, в петък журналисти от БНР и много други медии излязоха на демонстрация в защита на свободата на словото в радиото. В отговор Кръстев подаде оставка още в петък сутринта - ден след назначението си. Същото направи и досегашният зам.-директор на "Хоризонт" Даниела Късовска в знак на несъгласие с новите управленски решения. Така новинарската програма на БНР остана без ръководство, каквато е ситуацията и в момента.

По информация на OFFNews пенсионирането на Савов е било планирано, но за след няколко месеца. Макар че е навършил пенсионна възраст, той трябвало да остане в радиото до края на тази година, за да поеме и периода с местните избори. Те са едни от най-тежките за отразяване за БНР, защото като обществена медия радиото има специфични ангажименти около кампанията. Тази уговорка обаче не била спазена. Според източници на OFFNews причината за това е, че Савов отказал да свали Силвия Великова от ефир, да ѝ отнеме ресора и да я командирова в Стара Загора.

Междувременно, СЕМ днес вика генералния директор Светослав Костов (когото избра преди по-малко от три месеца - б.а.) и Управителния съвет на радиото на изслушване. Повод за това е безпрецедентното спиране на сигнала за пет часа в същия този критичен петък, когато отпадна планираното с теми и гости предаване на Силвия Великова. СЕМ не съобщава дали ще засегне и темата със свободата на словото и отнемането на микрофона на Великова. Официално, журналистката бе върната като водещ на сутрешния блок заради острата обществена реакция. Предстои обаче да видим дали бъдещото ръководство на "Хоризонт" ще запази свободата на БНР, заради която то се радва на най-високо доверие сред аудиторията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови