СЕМ се оплака от политически натиск: Не е в правомощията ни да разследваме Кошлуков

Мая Младенова 08 април 2022 в 14:43 1763 1

Снимка БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) се оплака от безпрецедентен политически натиск по повод настояванията за предсрочно освобождаване на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

В поместена на сайта си позиция медийният регулатор възразява срещу започналата в парламентарна медийна комисия дискусия за оставка на шефа на БНТ. Неин инициатор бе Тошко Йорданов от "Има такъв народ", а днес идеята му бе подкрепена и от представител на "Продължаваме промяната" - депутатът Гергана Данева, също член на комисията.

От СЕМ посочват, че нямат правомощия да разследват истинността на предпоставени официални документи. За това ги призова Тошко Йорданов по повод справката за трудовия стаж на Емил Кошлуков при явяването му на конкурса за генерален директор през 2019 г. Тогава той доказа изискуемия управленски стаж в електронна медия документ, че е работил като програмен директор на телевизия "Алфа". Тази новина предизвика съмнения, че справката може да е подправена, защото никога дотогава Кошлуков и телевизията на "Атака" не са били публично свързвани.

"След като се запозна с предоставените документи, Съветът не установи факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 година генерален директор на БНТ с изискванията на закона. Твърдените от ККМ „нередности“ са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи", заявяват от съвета.

От СЕМ се оплакват и че са били поканени на заседанието на медийната комисия на 7 април, но не им е дадена възможност да вземат думата.

Съветът възнамерява да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната, добавят оттам. Регулаторът все пак ще излезе със становище доколко има законови основание за искането за предсрочно отстраняване на Кошлуков, чийто мандат изтича през юли 2022 г., става ясно от позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

08.04 2022 в 15:18

Тези откакто ги създадоха откровено не си спомням едно хубаво нещо да са направили. Все някакви скандали свързани с наказване на неудобни водещи, назначение на "наши" хора, отказ за отстраняване на "наши" хора... Поне да бяха спрели рекламите на препарати против инфекции вечерта.

Да се преструктурира в орган примерно по британски модел (Офком), който да има сериозни права, но също и отговорности и отчетност. Да спрат зависимостта в националните медии, но също така да разследват случаи на дезионформация в частните.
 
X

Да помогнем на украинските деца!