Съюзът на издателите: Заплахите на Бетина Жотева са институционален натиск

OFFNews 23 юни 2017 в 17:45 7899 1

Втори ден продължават коментарите по повод грубите заплахи от страна на члена на СЕМ Бетина Жотева към известната журналистка Къдринка Къдринова, изречени на заседание на парламентарната комисия по култура.

След като редица хора от гилдията поискаха оставката на бившата говорителка и след като и Асоциацията на европейските журналисти обяви поведението ѝ за недопустимо, Съюзът на издателите също излезе с позиция в защита на свободата на словото.

Според организацията когато са изречени заплахи от член на независимия регулатор на медийните услуги, те се явяват форма на институционален натиск и засягат устоите на публичната среда. От Съюза на издателите посочват, че членовете на СЕМ трябва да защитават, а не възпрепятстват работата на медиите.

Ето и цялата позиция на Съюза на издателите в България:

Във връзка с получилите публичност открити заплахи от страна на члена на Съвета за електронни медии – г-жа Бетина Жотева, към журналиста Къдринка Къдринова, по повод зададен въпрос, „Съюз на издателите в България“ определя това поведение като изключително неприемливо и изразява категоричната си позиция в защита на свободата на словото и на правото на журналистите да задават въпроси.

„Журналистическият въпрос“ изяснява обществени отношения, търси мотиви, разобличава връзки, потвърждава или опровергава факти, като се явява и обществен инструмент за контрол върху вземащите решения.

Заплахите към журналисти винаги са насочени срещу свободата на информацията, а когато са изречени от член на независимия регулатор на медийните услуги, се явяват форма на институционален натиск и засягат устоите на публичната среда, превръщайки неприемливото в правило.

„Съюз на издателите в България“ се обявява категорично в защита на журналистическия труд и свободния достъп до информация, осигуряващи обществения интерес, прозрачната публична среда и информирания избор на гражданите.

Смятаме, че по повод професионалната дейност на публични личности, неудобни въпроси не съществуват, а на опитите за дезинформация следва да се противостои със силата на аргументите. Като лица, които професионално се занимават със събирането и разпространяването на информация, журналистите заслужават уважение и подкрепа.

Очакваме от членовете на органа, регулиращ медийните услуги, да стоят на висотата на обществения авторитет и професионалното признание, които са им предоставили тази отговорна роля, като защитават, а не възпрепятстват работата на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови