Руски опозиционен вестник въоръжава журналистите си

OFFNews 26 октомври 2017 в 17:13 2574 0

Дмитрий Муратов

Ръководството на руския опозиционен вестник "Новая газета" обяви, че планира да осигури на служителите си обучение по стрелба, след което да ги въоръжи с травматични оръжия, за да ги защити от възможни нападения, пише "Гардиън".

Решението идва на фона на случаи на насилие, включително нападение над радио журналистката Татяна Фелгенхауер, която тази седмица беше намушкана във врата от нападател, нахлул в сградата на радио "Ехото на Москва" в Москва.

"Ако държавата не е готова да ни защити, сами ще се защитим", заяви Сергей Соколов, зам.-главен редактор на руския водещ опозиционен вестник.

"Ще въоръжа нюзрума, ще осигурим и на журналистите си допълнителна сигурност, която няма да обсъждам",  каза главният редактор на вестника Дмитрий Муратов. Той планира за целта да сключи официално споразумение с руското Министерство на вътрешните работи. Нямаме друг избор, каза още Муратов.

На фона на тези изявления днес говорител на руския президент Владимир Путин заяви, че държавният глава не вижда причина да осигурява допълнителна защита на журналистите.

"За съжаление всеки от нас може да стане мишена на луд човек", каза Дмитрий Песков, добавяйки, че "Новая газета" могат да предприемат каквито искат мерки, стига те да не нарушават съществуващите закони.

През последните две десетилетия "Новая газета" е загубила няколко журналисти, които бяха убити, включително разследващия репортер Анна Политковская, която беше застреляна на входа на московския си апартамент през 2006 г.

Много коментатори обвиняват властите, че създават атмосфера на омраза, в която такива нападения са възможни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews