Революция: Австралия прие закона, който задължава Gооgle и Facebook да плащат на медиите

Мая Младенова 25 февруари 2021 в 15:03 2564 0

Снимка Pixabay

Австралия стана първата страна в света, приела закон, който задължава големите онлайн платформи като Facebook и Google да плащат на медиите авторски права, когато се споделят техни новини.

Законодателството бе посрещнато на нож от американските техгиганти, като Facebook дори блокира за няколко дни споделянето на новини от австралийски медии.

По-късно компанията се съгласи да преразгледа решението си. Това стана след преговори, в които участваха лично основателят на Facebook Марк Зукърбърг и финансовият министър на Австралия. В законопроекта бяха нанесени корекции, които да намалят опасенията на технологичните компании за гигантски финансови санкции.

Според анализатори сходно законодателство ще бъде прието в още много държави.

В четвъртък законопроектът бе приет от австралийската Камара на представителите, след като преди това бе одобрен и от Сената.

Текстовете имат да цел да намалят неравенството в приходите на онлайн платформите и медиите, когато в мрежата се споделят линкове с новини. Според авторите на законопроекта и много анализатори, сега медиите имат твърде ниски постъпления на фона на генерираните по този начин приходи. Законът ще задължи големите технологични компании да се споразумяват с медиите за тарифи за авторски права, които да им плащат за споделянето на тяхното съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews