Рекорден брой журналисти попаднаха в затворите през 2021 г.

Правителства по света са решени да контролират и управляват информацията и са все по-нагли в усилията си да постигнат това", казва шефът на КЗЖ Джоел Саймън

OFFNews 09 декември 2021 в 09:46 1204 0

Към 1 декември 293-ма репортери се намират в затвори, като броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна най-високото си ниво през 2021 г.

Това сочи ново проучване на организацията с нестопанска цел Комитет за защита на журналистите (КЗЖ), съобщи Ройтерс и БТА. 

Най-малко 24-ма са били убити заради работата си, а 18 други са загинали при обстоятелства, които правят твърде трудно да се определи дали са били обект на посегателство заради тяхната работа, констатира КЗЖ в годишното си проучване за свободата на медиите и нападенията срещу журналистите.

Макар че причините за вкарване на репортери в затвора варират между различните държави, рекордният брой отразява политическите сътресения по света и нарастващата нетърпимост към независимото информиране, подчертава базираната в САЩ организация.

"Това е шестата поредна година, в която КЗЖ документира рекорден брой журналисти, хвърлени в затвора по целия свят. Този рекорден брой отразява две неразривно свързани предизвикателства - правителства по света са решени да контролират и управляват информацията и са все по-нагли в усилията си да постигнат това", заяви изпълнителният директор на КЗЖ Джоел Саймън.

Сред убитите през тази година журналисти са Даниш Сидики, фотограф на Ройтерс, който загина при атака на талибаните в Афганистан през юли, и Густаво Санчес Кабрера, застрелян в Мексико през юни.

Китай вкара в затвора 50 журналисти - най-много от всички държави, следван от Мианмар (26), където репортери бяха арестувани в рамките на твърдите мерки за ограничаване на недоволството след военния преврат на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19), съобщи КЗЖ.

За първи път в списъка на организацията са включени журналисти в Хонконг, до чийто арест се е стигнало в резултат на закона за националната сигурност, наложен от Пекин на мегаполиса през 2020 г. Според него всичко, което Пекин смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм или сговор с чужди сили, се наказва, като присъдите може да са и доживотен затвор.

Мексико, където журналистите често са обект на посегателства, когато работата им засяга престъпни банди или корумпирани служители, остава най-смъртоносната за журналисти страна в западното полукълбо, отбелязва КЗЖ в доклада си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови