Редица медии получават пари от Русия под различна форма

OFFNews 17 април 2022 в 21:24 4358 4

Редица български медии получават заплащане от Русия под различна форма. Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсорирана за някакво събитие, обяви председателят на СЕМ Бетина Жотева пред Нова тв.

Според нея има и западно влияние в български медии.

"Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България", обясни Жотева.

По думите й СЕМ проверява всички тези информации.

"Търговските медии не могат да бъдат упреквани, че заемат една или друга страна в случая. Всички можем да установим руско влияние, но никой не може да го санкционира. Това е въпрос на саморегулация и на чувство за професионализъм", изтъкна шефът на медийния регулатор.

Според нея в България отдавна се води пропагандна война, която се изостри със започването на конфликта в Украйна.

"Медиите не могат да бъдат обвинение, че избират страна или дават собствена гледна точка. Цялата държава дава разнопосочни сигнали за конфликта", посочи Жотева.

Бетина Жотева коментира и казуса с журналиста Петър Волгин.

"Няма как да кажем и че дадена новина например в фалшива. Санкции може да има от институцията или лицето, което е засегнато от тази новина. След този случай наскачаха НПО-та, упрекващи него и нас защо го държим. СЕМ дали е съгласен с него или не няма никакво значение, изпратили сме казуса към етична комисия", добави тя.

По думите й има натиск от страна на правителството към НПО-тата, които, от своя страна, упражняват натиск върху родните медии.

Във връзка с оттеглената кандидатура за член на СЕМ на Мартин Карбовски Жотева обясни, че той не е подходящ.

"Не е подходящ за СЕМ, твърде емоционален е. В СЕМ се спазва един закон, нищо друго не се прави. Няма кандидатира, която да не принадлежи към определени либерални структури и да не бъде смачкана”, каза още тя.

Бетина Жотева е категорична, че членовете на регулатора не са политически бухалки.

"Това е ужасно тъпа опорна точка. Защо ние да сме политически бухалки, а следващите трима, които ще дойдат, да не са?", запита тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

5

Egocentric Eccentric

17.04 2022 в 22:49

@sottozero

Защото АЗБ като финансира нещо, го пише в отчетите си, както и на новинарския сайт, който се е възползвал от помощта и какви точно са рамките й.

Защото когато ЕС финансира дадена телевизионна програма или издание, тази информация е видна в началото на предаването или в статията. Пример даже и тук е Офнюз може да се види в статиите на Factcheck.bg.

Защото ФСБ/КГБ/Русия не дава отчети кой журналист или общественик е вербуван агент на влияние и кой е просто полезен идиот, както и коя медия и в каква степен е финансирана с пари на Кремъл.

Ето за това, пич!

1855

4

Чосър

17.04 2022 в 22:47

Бети, мило, не ти трябва НПО за да ти каже, че ако дрънчиш на кухо и се използваш да поливаш цветя, значи си..

2550

3

alfakentavur

17.04 2022 в 22:32

Защото целият свободен свят и нормални държави в момента гледат на Русия като на агресор, военнопрестъпници, мародери и изнасилвачи. Това достатъчно ли е?
 
X

Да помогнем на украинските деца!