Протест пред БНТ в подкрепа на проф. Минеков

OFFNews 10 юни 2021 в 18:32 3468 0

Десетки протестиращи се събраха пред сградата на БНТ, за да поискат оставката на генералния директор Емил Кошлуков и да подкрепят министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Сред исканията на протестиращите са още оставката на настоящия СЕМ и промяна на начина на избор на членове. От БОЕЦ пък по-рано днес съобщиха, че ще подкрепят протеста и ще блокират обществената телевизия.

Поводът е участието на Минеков в предаването "Още от деня" и по-конкретно правото му на отговор след твърденията на Кошлуков от вторник, в което той заяви, че служебният министър на културата е сравнил журналистите на БНТ с терористи.

Всичко започна в края на миналия месец, когато предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов" беше спряно, за да бъде излъчена на живо пресконференция на ГЕРБ. Тогава проф. Минеков заяви, че "нарушенията в БНТ започват да стават систематични", поради което може да поиска оставката на Кошлуков.

Минеков е изпратил и писмо със запитвания по този повод до БНТ, откъдето пък отговориха, че програмата на телевизията не е прекъсвана, а дни по-късно управителният съвет на БНТ обяви, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода.

Протестиращите скандират "оставка" и настояват за незабавното оттегляне на Емил Кошлуков.

Днешната акция е в познатия формат "гражданска панорама", каквито бяха и протестите всеки петък пред телевизията миналата зима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови