Проект "Журналистика" - новият план на Зукърбърг да промени медиите

Николаос Цитиридис Последна промяна на 12 януари 2017 в 13:05 4414 2

Проект "Журналистика" - с това кодово име Марк Зукърбърг и компания дадоха старт на новата си идея да променят коренно начина, по който четем, получаваме и дори възприемаме новини. Проектът бе обявен на 11 януари от продуктовия директор на компанията Фиджи Симо в новинарския блог на социалната мрежа.

Три направления са във фокуса на Фейсбук - развитие на нови продукти, тренинг и нови инструменти за работата на журналистите и обучение и инструменти за четене, насочени към всички потребители.

В първата си точка от плана за изпълнение на проект "Журналистика" от Фейсбук заявяват желанието си да работят с повече новинарски организации. Във фокуса е опцията на Фейсбук "Instant Articles" (страници, които се зареждат във вътрешен браузър на Фейсбук), за която планът е да скоро да предлага по няколко статии за четене. Също така Фейсбук иска да промотира повече и по-добре форматите за живо излъчване и 360-градусовите снимки и видеа.

Фиджи Симо споделя и идеята да се провеждат семинари и събития глобално с инженери от Фейсбук и разработчици на новинарски сайтове, т.нар. Хакатони.

Във втората си точка от плана Фейсбук описва бъдещото разширение на обучението си за журналисти и как да действат те в социалните мрежи за по-голям досег до аудиторията. В момента също има електронно обучение за това как журналисти да ползват социалните мрежи по-добре.

Проект "Журналистика" започна с добра новина за партньорите на социалната мрежа, след като Фейсбук направи безплатно приложението CrowdTangle. С него най-важните истории от социалните мрежи достигат първи до ползвателя, а и предлага анализ на споделеното съдържание.

Третата точка в плана на Зукърбърг и компанията е може би най-важната - информационната хигиена. Проект "Журналистика" иска да промотира новинарска култура сред потребителите. За целта "Фейсбук" ще работи с външни организации, които да помогнат на читателите да отсяват правилните източници и да ги споделят адекватно.

В проекта си от Фейсбук говорят и за борбата с фалшивите новини, като за това се стартира отделна програма за "проверяване на фактите".

Пълните параметри на проекта и какво точно можем да очакваме от него все пак не са ясни. От текста, публикуван в блога, разбираме само, че от Фейсбук имат намерения да променят нещо. Какво и как, бъдещите месеци ще покажат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови