Отпускат 600 хил. лв. за хората без цифрова TV

Елица Мартинова 17 декември 2013 в 10:31 2889 6

Декодери за цифрова телевизия
Декодери за цифрова телевизия са нужни за всеки по-стар применик без вграден цифров тунер.

 

Допълнителни 600 000 лв. ще предостави Министерски съвет на Министерството на труда и социалната политика, за да бъдат подпомогнати гражданите, които нямат достъп до цифров сигнал.

Това става ясно съобщение, изпратено до медиите от пресцентъра на Министерски съвет.

Сумата от 600 000 лв. ще бъде разпределена на 84 общини в 24 области. Парите трябва да се използват, за да се гарантира достъпът на всички абонати до цифров ефирен сигнал на хората, които нямат възможност да ползват платени услуги на кабелни или цифрови оператори.

“Средствата ще бъдат целево предоставени на базата на конкретна процедура на взаимодействие между органите на централно и местно ниво за финализиране на възможността за достъп до цифрово телевизионно съдържание на всички лица със специфични социални потребности“, пишат от пресцентъра на кабинета.

От Министерски съвет уточняват, че парите са разчетени на базата на преброяване, извършено от кметовете на 393-те населени места, където няма цифрово покритие.

В средата на ноември Министерството на транспорта и информационните технологии възложи на кметовете в засегнатите общини да направят преброяване. Отчетът на 110 от всичките 393 засегнати селища показа изненадващ резултат. Оказа се, че според преброяването без ефирна телевизия са едва 1800 души. Тогава министър Данов уточни, че преброяването продължава и се чакат разчетите за останалите 284 селища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews