От 112-о на 91-во място по медийна свобода: Според Мирчев причината е в ГЕРБ

OFFNews 03 май 2022 в 14:18 2050 1

Българската медийна среда има, разбира се, твърде много волгиновци все още и твърде много остатъчни зависимости, които няма да се променят, докато не сменим Гешев и не направим въздигането на следващи гешевци невъзможно.

Това написа във Фейсбук профила си депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев, след като стана ясно, че България се е изкачила в класациите за свобода на словото на "Репортери без граници" от 112-о до 91-о място.

Ето и пълният текст на публикацията на Мирчев:

"Когато властта пусне от хватката си медиите, те започват да дишат по-свободно. Нека не си правим илюзии - и днес сме много далече от здрава медийна среда. Обаче смяната на управлението очевидно е повлияла на мястото ни в индекса за медийна свобода и от позорното 112-о място вече сме се преместили на 91-во.

И време беше, след дългите години, в които властта се отнасяше към медиите като към “мисирки”, с всички съпътстващи екстри на тая динамика. Българската медийна среда има, разбира се, твърде много волгиновци все още и твърде много остатъчни зависимости, които няма да се променят, докато не сменим Гешев и не направим въздигането на следващи гешевци невъзможно.

Та, добрата новина е, че очевидно е възможно да не сме на дъното в една от най-важните световни класации. Лошата е, че за да се оттласнем трайно, ще трябва да си свършим докрай работата и да реформираме съда и прокуратурата, без чиято свобода всяко усилие удря в един и същи таван."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews