2022 г.: Медиите ни са по-свободни, България се изкачи с 21 места в света

OFFNews 03 май 2022 в 08:15 2621 1

Снимка Pixabay

България се изкачва с 21 места в индекса за свобода на медиите на "Репортери без граница".

През 2022 г. страната ни е на 91-во място при 112-о през 2021 г.

Първите три места заемат Норвегия, Дания и Швеция.

Информационният хаос и дезинформацията подхранват международното напрежение и разделенията в обществата, установява неправителствената организация.

В 73% от 180-те страни в списъка положението със свободата на словото е "много тежко", "трудно" или "проблемно". Макар тази пропорция да е същата като през миналата година броят на страните в "много тежка" ситуация е рекорден - 28. В 8 страни ситуацията е "добра". Миналата година в тази позиция бяха 12 държави.

Наблюдава се поляризиране на две нива - между отделните държави и вътре в самите държави. То се дължи на засилването на дезинформацията в демократичните общества и на контрола върху медиите при авторитарните режими. Руското нахлуване в Украйна е илюстрация за поляризирането, тъй като изпращането на войски от Москва в Украйна е било предшествано от "пропагандна война". Русия заема 155-о от 180 места.

Китай (175-о място) "използва законодателния си арсенал, за да контролира населението си и да го изолира от останалия свят", отбелязва "Репортери без граници".

Вътрешното поляризиране засили социалното и политическо напрежение в САЩ (42-ро място) и във Франция (26-о място), която въпреки всички неблагоприятни фактори подобри резултата си с осем позиции в сравнение с класацията от миналата година, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови