Ново отлагане: Стенографката на СЕМ на разпит по делото за конкурса за мястото на Кошлуков

Мая Младенова 03 ноември 2022 в 13:00 4423 0

Съвет за електронни месии

Снимка Мая Младенова, OFFNews

Съставът на съвета, който проведе и прекрати конкурса за директор на БНТ

Съдът отложи отново делото за прекратения конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ.

Причината е, че съдията уважи искането на единия от кандидатите - Сашо Йовков, да бъде разпитана като свидетел стенографката на СЕМ, за да бъде изяснено дали процедурата е била прекратена законосъобразно. Стенографката трябва да се яви на следващото заседание на 15 декември.

Заради провала на конкурса Емил Кошлуков остана начело на националната телевизия до провеждане на нов. Делото срещу законността на самата процедура по прекратяване, заведено от една от кандидатките за директор, пък даде основание на СЕМ да не обяви веднага нов конкурс, докато съдът не се произнесе.

Така вече е сигурно, че Емил Кошлуков остава в БНТ поне през първите няколко месеца на 2023 година.

Съдия Мариана Лазарова от Административния съд на София област прие като доказателства предоставени от СЕМ флашки с аудиозаписи от гласуванията, както и записи от директните излъчвания по БНТ2. Адвокатите на Йовков обаче поддържаха тезата, че в записите се чува как председателката на СЕМ Соня Момчилова казва от първо лице "Ще се наложи да прекратя процедурата". Самата процедура трябва да е проведена на последващо заседание след явно гласуване, но няма яснота дали решението е било взето именно така. От него се пази протокол, но не и аудиозапис, тъй като текущите записи от заседанията се унищожават, стана ясно от подадените от СЕМ обяснения до съда. Затова адвокатите на Йовков искат стенографката да разкаже като свидетел как конкурсът е бил прекратен.

Съдия Лазарова отбеляза, че е недопустимо опровергаването на писмен документ (протокол) със свидетелски показания, но ще допусне служителката до разпит в името на правото на защита на заинтересованата страна (Йовков).

Самото дело бе заведено от Ирина Величкова, кандидат за генерален директор на последния конкурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови