Найо Тицин: Изпълнителната власт ми извади "компромат" заради "Четвърта власт"

Мая Младенова 03 октомври 2013 в 18:23 21507 100

Найо Тицин  Снимка: Сергей Антонов
Найо Тицин Снимка: Сергей Антонов

 

С Найо Тицин - дългогодишен журналист, пиар и изпълнителен продуцент на "Четвърта власт" (БНТ1), разговаряме за премиерата на сериала и реакциите, които той породи с появата си.

- Очаквахте ли толкова бурен отзвук реакции след премиерата на сериала "Четвърта власт"?

- Надявахме се на голям отзвук. Знаехме, че ще събуди много горещи страсти и много се радваме, че успяхме да постигнем дебат. Това означава, че сме хванали точно проблематиката. Но не очаквах такава организирана атака срещу сериала. Очаквах критичните коментари да бъдат на много по-високо и журналистическо, и гражданско ниво, а не на такова ниско равнище.

Изглежда някои представители на четвъртата власт не приемат чуждо мнение и виждане за това как би трябвало да бъде упражнявана журналистическата професия. Разбирам, че е трудно да признаеш дори пред себе си, че компромисите, които ти се налага да правиш като журналист, в един момент ще излязат наяве.

- Как гледате на критиките от хора от медийната гилдия?

- Смехотворно е да се изважда като недостатък на сериала това, че не изглеждал реалистично, тъй като редакцията на вестника била лъскава. Или защото нямало такъв репортер, който да има "Mини Купър". И че някои хора, наричащи себе си "журналисти", заявиха, че във вестниците нямало такова нещо като отдел "Разследване".

Истината е, че реакцията на петима графомани, изливащи комплексите си чрез коментарите си срещу "Четвърта власт", мен кой знае колко не ме интересува. По-важна ми беше реакцията примерно на колеги от bTV и от кино гилдията. Още по време на излъчването на 1-ви и 2-ри епизод журналисти и кинаджии ми писаха, че най-после са доживели да видят сериал, който да им пасне, в който да се говори на книжовен език.

- Като журналист как оценявате съотношението реалност-фикция в сериала?

- Да, може би можехме да направим редакцията в три малки стаички с по два компютъра във всяка стая, но това кой ще го гледа? Това не е атрактивно за публиката. Освен това - високото ниво, което БНТ изисква за своите сериали, предполага високо ниво на продукцията ни. БНТ вече има "сложен крак" с "Под прикритие" на международния пазар. Не можем евентуално да покажем "Четвърта власт" на международния пазар, ако снимаме уж в някаква автентична мръсна и бедна редакция. Така никой няма да погледне сериала.

А за реализма - когато тръгва "От местопрестъплението: Ню Йорк" например, гневни граждани искат от полицейските управление по-бързи разследвания, защото така става в сериала.

- Има ли реални събития, вдъхновили сериала? Да уточним, че предаден в готов вид на БНТ през месец май 2013 г.

- Горе-долу от две години е проектът. Няма конкретно събитие, което да ни е провокирало. Има продължаващ контекст вече 23 години. Когато грешките в системата започнат да се повтарят прекалено много, естествено e в един момент различни творци да се замислят дали не е време да разкажат как виждат тези проблеми.

- Какво искахте да кажете за медиите на зрителите, немалка част от които например едва на 14 юни разбраха кой е Делян Пеевски?

- Какви са грешките в системата и как си представяме в по-идеализиран вариант работата на журналистиката, каква би трябвало да бъде. Много нелепо звучи обвинението, защо сме направили филма за редакция на вестник, а не за телевизия или радио. Ами защото така сме преценили.

- Чувствате ли се в ситуацията на сцената с "Многострадалната Геновева" от "Под игото"? Или една по-съвременна аналогия - когато след сериала "Дунав мост" се наложи БНТ да направи дискусионно студио заради оживения публичен дебат?

- Не. От времето на "Дунав мост" са минали близо 15 години. Българските кинаджии са вече едно ново поколение. Голяма част от нашия екип е работил в американски и италиански продукции. Не мога да сравнявам нашия сериал с "Дунав мост". Но от 2005 г. досега БНТ е произвела 13 сериала. Вие за колко от тях си спомняте? Като изключим "Под прикритие" и настоящия сериал, който се надявам да се запомни, за другите 11 проекта помните ли нещо? Но БНТ ги е произвела и в много случаи с много по-високи бюджети от нашия. 

- Колко е бюджетът Ви?

- Малко над 2,1 млн. лева. Нашият бюджет е на 8-мо място от тези 13. Бюджетът ни за целия сезон (12 епизода - б.а.) е равен на хонорара на Чарли Шийн за един епизод в "Двама мъже и половина".

- Мини купърът продуктово позициониране ли беше?

- Не очаквахме, че това така ще възбуди комплексираната част от гилдията, че изведнъж някой кара "Мини Купър". Автомобилът е по договор за спонсорство, бартер, с БМВ-България, които са представители на "Мини Купър". Трябваше ни емблематичен английски автомобил, защото героят, който го кара, идва от Лондон, живял е там 10 години и се връща тук, за да пробва нещо друго. 

- Едни от критиките към продуцентите са, че сериалът е правен от телевизионери, а разказва за вестникари. Кои са консултантите Ви?

- Да не забравяме, че и аз съм бил вестникар - много отдавна, преди 20 години, съм работил за в. "Стандарт" преди да вляза в телевизията.

Ползвахме Росен Босев от в. "Капитал", защото той работи в седмичник и технологията на ежедневника и седмичника е различна. Спряхме се на седмичник, за да може цялото разследване, което тепърва предстои да видите, по-реалистично да се разкаже в по-дълъг период от време. Ако е ежедневник, е нереалистично това, което ще се случи. За този тип реализъм сме мислили, не сме мислили за реализма на мини купъра или за лъскавата редакция, защото това е нелепо.

Росен ни беше много полезен и за някои терминологии, които по-късно ще се проявят в сериала - когато става дума за този тип служебен "ченгесарски" или прокурорски или съдебен изказ. 

Велислава Попова от Dnevnik е другият ни консултант, защото в. "Четвърта власт" има и електронно издание. Тя ни консултира как действат сайтовете, ако щеш - как се преписват един друг, променяйки само 2-3 думи.

Освен това, да не забравяме, че аз от 2005 г. съм и пиар и съм наясно как едно съобщение примерно, като се прати до медиите, често е преписвано буквално, дори понякога с грешките. Няма никакво замисляне, което е жалко, защото печатните медии все пак трябва да имат някаква култура на езика. 

- Вярвате ли, че вероятно заради участието Ви в протестите, сценария и консултантите бяхте вкаран в конспиративна теория.

- Филмът беше замислен преди около две години. Никой не си е представял преди 2 години, че ще има такива протести, че Делян Пеевски ще бъде предложен за шеф на ДАНС. Не се изненадвам, ако част от критиките идват заради участието ми в протестите. Все пак голяма част от екипа на филма през това лято изразяваше активната си гражданска позиция и в това не виждам нищо лошо.

- По повод спекулациите - Вие участвате в протестите в качеството си на...?

- На гражданин. Всички участваме в качеството си на граждани. Само Бойко Борисов, като отиде да се къпе в народната любов, участва в качеството си на народен любимец. И Стоян Радев, и Шошо, и аз, и голяма част от артистите ни са хора с будна гражданска позиция и естествено присъстваха в този протест. 

Хубавото на този филм е, че е еднакво неудобен за всяка власт. И Бойко Борисов, ако беше на власт, щеше да активира някаква контра-реакция.

- Виждате реакция на властта, така ли?

- Имам данни за активност от страна на лица от изпълнителната власт. Онзи ден лица от изпълнителната власт лица са поискали от Държавна агенция "Архиви" договора ми като пиар с тях. И го извадиха като страхотна журналистическа находка. 

- Какви са отношенията Ви с агенцията?

- Доста време се занимавам с тях и който е идвал да отразява пресконференциите на Държавна агенция "Архиви", знае, че там наистина помагам с пиара. Работех с тях до края на август. Мартин Иванов (бившият председател на агенцията - б.а.) ме покани и приех, защото мисля, че има смисъл. Безспорно е, че за Агенция "Архиви" започна да се чува в последно време благодарение на проактивната роля на досегашния председател и надявам се, донякъде и на моята работа.

- За какъв период и каква сума беше договорът Ви?

- 5300 лева за 10 месеца. Т.е. 530 на месец, но като махнем удръжките, отиваме надолу. Аз не мисля, че има някакъв проблем в това. За свършена работа човек трябва да получава пари - така е в нормалния свят. 

- И по Ваша информация от кого е бил изискан този договор, за да се афишира?

- От лица от изпълнителната власт.

- От министър ли?

- Ще се огранича до тази конкретика. И после уж случайно договорът излиза в някои сайтове. Страхотен компромат, няма що!

- Имате ли идея за сюжет, ако сериалът има втори сезон?

- Аз се радвам и благодаря на всички злонамерени критики, на лицата от изпълнителната власт, че са поискали този договор, за да го извадят като компромат срещу мен. Благодаря на Нора Стоичкова, Сашо Симов, Кодинова и други, че така нападнаха сериала, защото това е идеален материал за началото на втори сезон. Както се казва, животът сам пише сценария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!