МВР, микрофонът е ваш, чакаме отговори

OFFNews 14 септември 2019 в 22:35 8168 0

Снимка offnews.bg

В петък фоторепортерът от Клуб Z Веселин Боришев бе задържан от полицаи в градинката до хотел „Рила“ в София, докато ги заснемаше с телефона си.

После прекара нощта в ареста на Първо районно управление на МВР, а в събота бе изправен пред съда и оправдан.

В разговор с OFFNews той и адвокатът му Николай Хаджигенов уточниха, че арестът е станал по силата на Указа за дребно хулиганство.

По този повод в събота вечерта екипът ни изпрати въпроси до пресцентъра на МВР и очаква отговори. Ето и въпросите: 

-Какво е основанието спрямо фоторепортера Веселин Боришев да бъде приложен Указът за дребното хулиганство и той да бъде отведен в ареста на Първо районно управление на МВР?

-Има ли достатъчно доказателства за проявата на дребно хулиганство от негова страна?

-Има ли забрана за заснемане на длъжностни лица от ведомството в процеса им на работа? Необходимо или задължително ли е репортерите да искат специалното им позволение за това?

-Кое е наложило Боришев да престои в ареста през нощта – физическа или вербална агресия от негова страна спрямо служителите на реда, или спрямо публично имущество?

-Ще бъде ли извършена вътрешна проверка по случая и ако се установи прекомерна употреба на власт, ще има ли наказания и какви?

"Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка", коментира адвокат Хаджигенов, цитиран от ClubZ.

Очевидно е настъпило времето за дебат по въпроса за указа, а и по горните питания, отговори на които очаква не само екипът на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови