Кутев привика СЕМ в парламента да обясни защо регулира Волгин

Последна промяна на 12 март 2014 в 17:37 16344 58

Георги Лозанов

Безпрецедентно изслушване на Съвета за електронни медии се проведе днес в парламентарната комисия по култура и медии по искане на депутата от БСП Антон Кутев. Поводът за исканото изслушване бе проведената през януари среща на СЕМ с ръководството на националното радио във връзка с предаването на журналиста Петър Волгин "Деконструкция".

Тогавашната среща е била поискана от медийния регулатор заради сигнали за липсата на плурализъм в предаването на Волгин спрямо антиправителствените протести. Журналистът предизвика сигналите с презрителното си отношение спрямо протестите и позицията си, че те са платени от опозицията. През януари неговите бивши колеги, създатели на предаването "12 3" Георги Папакочев и Йордан Лозанов написаха отворено писмо, в което обвиниха водещия в "целенасочена политическа пропаганда в полза на силните на деня".

Днес пред депутатите председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов бе повикан от Кутев, за да даде обяснение защо съветът се е фокусирал точно върху предаването на Волгин. "Това е необичайна среща и не знам какво да кажа", започна Лозанов. "Казусът, свързан с Волгин, не подлежи на широки интерпретации. Законът за радиото и телевизията изисква плурализъм на гледните точки. Нашите наблюдения са, че такъв няма в последно време. Тук прилагането на ЗРТ е недвусмислено", каза медийният експерт. Самият Волгин не присъства на днешната комисия, както и на срещата между СЕМ и БНР по повод предаването му.

Ако сте установили липса на плурализъм, защо точно в "Деконструкция", а не в един куп други предавания, запита Кутев. "По непонятни за мен причини се съсредоточавате върху липсата на плурализъм в едно конкретно предаване", каза той. Далеч съм от мисълта, че комисията може да оказва натиск върху СЕМ, но това ми прилича на политическо притискане на БНР (от СЕМ - бел. ред.) по този казус, заяви депутатът и медиен съветник на левицата. И добави: "Ако се окаже, че президентът чрез представителя си в СЕМ оказва натиск, това е опасно" (намек към Мария Стоянова, която бе назначена от президента Росен Плевнелиев в регулатора - б.а.).

В отговор Георги Лозанов заяви, че няма политически мотиви в процедурата на СЕМ спрямо Волгин. "За първи път ме викат, за да отговарям на политически въпроси". Той припомни, че медийният регулатор по закон не е длъжен да се отчита пред парламента за решенията си, а само представя годишните отчети за работата си. "Искате да кажете, че има недостатъци в законодателството?", репликира го Кутев. Лозанов продължи, че днешната среща е политически разговор и заяви, че не желае да участва в такъв. "Има риск от политически надзор върху нашата дейност", каза той.

"Политическите мотиви произтичат от разговора ви (с БНР - бел.ред.) Ако беше политическо изслушване, щях да ви вдигна телефона и да ви питам какво се е случило", отвърна Кутев.

Секунди по-късно депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов тропна гневно по масата и заяви, че срещата на СЕМ с БНР е била "лов на вещици" от "шайка разпасали се костовисти". "Искат да запушат устата на Волгин", каза атакистът, запътил се към вратата и добави "когото изобщо не харесвам като журналист". След което трясна вратата зад гърба си.

Самите представители на БНР заявиха, че не са притискани от СЕМ и забележката им спрямо Волгин дори не е "формализирана" в някакъв административен акт. 

Депутатите от ГЕРБ реагираха, че управляващите се опитват да сплашат СЕМ. "Това е първа крачка на управляващите към промени в Закона за радиото и телевизията - да махнат президентската квота. Дали не е това вашето желание", запита Гинче Караминова от ГЕРБ.

Медийната комисия се превръща в трибунал. Тя не може да е конвент и другарски съд, коментира Ирена Соколова от ГЕРБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2014 в 18:01

гинче карамайнова..... копеуеееее

16.03 2014 в 16:13

Още един повод да се срамувам за българския парламент! - да привикват СЕМ заради някаква си семка в БНР. Видя малко зор като покани Лозанов в предаването си, който деликатно го упрекна и хукна да се жалва на ултра левите си покровители!

16.03 2014 в 09:48

В случая партиите нямат никакво право да се месят в работата на СЕМ. По закон СЕМ е компетентния орган, който може да отсъди дали поведението на Волгин е правилно или не, а не разни компрометирани пишманполитици. Ако толкова не им харесва становището на СЕМ, защо тогава са го създали, само от кумова срама ли?
Интересни са и партийните шизофреници, които нападат СЕМ: Антон Кутев - Спина и Станислав Станилов от Б-отбора на БСП - Атака. Щом като Волгин твърди че не обслужва политици, защо толкова задружно скачат да го защитават като свой? Нали уж няма нищо общо с тях и твърди че е коректив и опозиция на всяка власт?? Ако аз им се оплача че Волгин ме цензурира и блокира когато написах коментар на страницата на "Деконструкция", дали ще защитят така ревностно и моето право на мнение, както пазят и партийните си парашутисти в обществените медии?

Крайно време е маските да паднат!

"Петър Волгин & Co - вън от БНР!"
https://www.facebook.com/groups/464136617019884/

15.03 2014 в 00:30

Безобразие, нима забравихте 50 000-ното множество , всички те ли са платени бе Кутев, безсрамник и гнусен изпечен манипулатор. Нека Бог, в който се съмнявам, че вярваш те съди. Безобразие за ЕВРОПЕЙСКА България!!!

14.03 2014 в 13:03

Глупости на таркалета! Кога СЕМ са свършили нещо?! През м.май 2013г. им писах, че не се спазва изискването на закона рекламите по телевизиите да не са с по-силен звук, а те не предприемат нищо. Получих отговор с подписа на въпросното лице Лозанов, че имало гратисен период до 30.06.2013 и след това вече били длъжни да приведат в норма всички реклами... Както , може би, сте забелязали, звукът на рекламите не само че не намалява, а прогресивно се увеличава !Да не говорим, че посред бял ден показват секс !...
И това е комисия, която смуче народни пари и нищо не върши !

14.03 2014 в 13:03

Глупости на таркалета! Кога СЕМ са свършили нещо?! През м.май 2013г. им писах, че не се спазва изискването на закона рекламите по телевизиите да не са с по-силен звук, а те не предприемат нищо. Получих отговор с подписа на въпросното лице Лозанов, че имало гратисен период до 30.06.2013 и след това вече били длъжни да приведат в норма всички реклами... Както , може би, сте забелязали, звукът на рекламите не само че не намалява, а прогресивно се увеличава !Да не говорим, че посред бял ден показват секс !...
И това е комисия, която смуче народни пари и нищо не върши !

14.03 2014 в 12:53

Това явно е страница поддържана от нео-нацисти-костовисти

14.03 2014 в 09:14

Яяяяяя къде са се събрале празноглавите наглеци. Значи,Волгин ви пречи бабини соросчета недоклепани.
Не ви понася истината бубулечки вносни,
Нема да стане вашето, да затворите устата на най-кадърния и почтен български радиожурналист.
А и на вас, време е да ви изкараме на мегдана, за да се изповядате, като предатели и гробари на българската нация.

13.03 2014 в 20:44

При всичката борба за плурализъм в мненията, на мене разрешават ли да говоря публично за престъпленията във фонд "Научни изследвания"? От 4 години се мъча да пробия някъде, но нито Барековците, нито Нова, нито вестници разрешават да се каже нещо. А каквото се казва все пак е силно "редактирано". За престъпленията се намериха журналисти, които са адвокати на извършителите, например К. Андролова.
Преди 2 месеца пуснах книга за престъпленията в известното от комунизма издателство "СамИздат", наследено от брежневизма. Книгата се свърши за 3 (ТРИ) седмици. Някой вън от колегията да е разбрал. Вие сигурно мислите, че журналистите не знаят. Нищо подобно! Уведомени са по много начини. Просто е забранено. Защото трябва да отговарят доста публични личности, вкл. най-видните политици от всякакви партии.

Все пак има няколко издания, които истински се заинтересуваха. Те обаче не са български, а най-авторитетните научни издания в света. Защо никой не преведе в официален вестник или списание текстовете?

Докато продължава мълчанието за финансовите престъпления от порядъка на стотици милиони, както и чудовищни престъпления срещу морала, в които са замесени хора от т.н. "елит", България ще върви с ускорен ход към азиатщината.


член-кор., проф. Емил Хорозов, бивш управител на фонда